Ingyenesen nézhető díjnyertes magyar természetfilmek

Bár a nemrég Magyar Filmdíjat nyert Vad erdők, vad bércek mozipremierjét a koronavírus-helyzetre tekintettel későbbre halasztják, az alkotók gondoltak az otthon maradókra is.

Ingyenesen elérhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotópárosa, azaz a NatFilm Hungary számos díjnyertes alkotást készített az utóbbi években, ismeretterjesztő mozifilmeket, televíziós produkciókat és természetvédelmi projektekhez gyártott filmes anyagokat egyaránt. Az alkotók legújabb, mozikba szánt természetfilmje Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában címmel az Északi-középhegység vadregényes erdőségeit mutatja be, a készítők védjegyévé vált látványos és részletgazdag képsorokkal. Az alkotás – amelyet március elején a Legjobb ismeretterjesztő film díjával ismertek el a Magyar Filmhéten (lásd) – tekintettel a koronavírus-helyzetre csak később érkezik a mozikba, de a természetfilmek kedvelői addig sem maradnak hazai tájakat ábrázoló, csodaszép felvételek nélkül: a Natfilm Hungary Youtube-csatornáján az alkotók jóvoltából három korábbi film is elérhető teljes hosszában, HD minőségben.

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta (2013) - Link a teljes filmhez.

Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, s egyben lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak. A holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be. A nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő…A többszörösen díjnyertes természetfilm két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán, a narrátor Szersén Gyula.

Vad Kunság - A Puszta rejtett élete (2016) - Link a teljes filmhez.

A Vad Kunság – A Puszta rejtett élete a Kiskunság és a Nagykunság gazdag élővilágát a maga “vadságában”, egymásba folyó epizód-szerű történeteken keresztül mutatja be. Főszereplője a hazánkból évtizedekkel ezelőtt eltűnt, majd a déli határon át újra visszatelepülő aranysakál, a tájegység csúcsragadozója. Emellett az alföldi puszta állat- és növényvilágának széles skáláját vonultatja fel a film. A fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, agancsok csattognak, akár a kardok, egy túzok keres eleséget, majd megtámadja egy bagoly...Felbukkan a nehezen lencsevégre kapható vidra, nagy testű sasok viaskodnak az eleségért, a tiszavirágzást pedig egy különleges nézőpontból szemlélhetjük végig. A film a 2. Magyar Filmhéten elnyerte a Legjobb ismeretterjesztő filmnek járó díjat, narrátora Csernák János.

Tiltott Zóna - Harctéren a vadvilág (2017) - Link a teljes filmhez.

Budapesttől alig karnyújtásnyira, Táborfalva határában tábla állítja meg az érkezőt: belépni életveszélyes és tilos. Itt kezdődik a tiltott zóna, ahol másfél évszázada folynak harcászati gyakorlatok, és ami Magyarország második legnagyobb katonai lő- és gyakorlótere. A veszély és a tiltás ellenére a zóna mégis sűrűn lakott. Számtalan növény- és állatfaj éli itt titkos életét, közöttük olyan ritka lények is, amelyek szinte teljesen eltűntek a megművelt, alföldi tájról. A film narrátora Háda János. A három, közel 1 órás természetfilmet Mátyás Attila Merkaba magyar népzenei motívumokat is felhasználó, jellegzetes háttérzenéjével a Natfilm Hungary Youtube-csatornáján lehet megtekinteni március 23-tól. A Vad erdők, vad bércek várhatóan néhány hónap múlva kerül országszerte a mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.