Libri irodalmi díjak 2020 - Megvannak a döntősök

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza.

A 2019-ben megjelent, és a díj követelményeinek megfelelő 179 műből idén már 180 neves közéleti személyiség szavazata alapján alakult ki a 10-es lista, amire a zsűri és a közönség is szavazhat. A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság. 2020 februárjában 180 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2020-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1.         Babarczy Eszter         A mérgezett nő

2.         Barnás Ferenc           Életünk végéig

3.         Bodor Ádám               Sehol

4.         Darvasi László            Magyar sellő

5.         Grecsó Krisztán          Vera

6.         Láng Zsolt                  Bolyai

7.         Nádasdy Ádám          Jól láthatóan lógok itt

8.         Péterfy Gergely          A golyó, amely megölte Puskint

9.         Tóth Krisztina             Fehér farkas

10.       Závada Pál                  Hajó a ködben

A szavazó véleményvezérek között ott találjuk többek között Arató Lászlót, Bajári Leventét, Bárdos Andrást, Benyó Ritát, Bíró Zoltánt, Bozóki Andrást, Bősze Ádámot, Bus Istvánt, Divinyi Rékát, Dubóczky Gergelyt, Enyedi Ildikót, Eszéki Erzsébetet, Fáy Miklóst, Fehér Boldizsárt, Ficsor Benedeket, Filippov Gábort, Forgách Andrást, Földényi F. Lászlót, Jónás Verát, Kálmán C. Györgyöt, Kepes Andrást, Király Júliát, Krusovszky Dénest, Juhász Annát, Nyáry Lucát, Sándor Pált, Szüts Miklóst, Szvetelszky Zsuzsát, Tóth Szántó Krisztinát, Urfi Pétert, Valuska Lászlót, Varró Szilviát, Vecsei H. Miklóst, Veiszer Alindát, Vojnich Erzsébetet, Weyer Balázst és Zacher Gábort.

A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség március 25-től május közepéig, majdnem két teljes hónapon át szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat májusban adják át.

A díjról, a 179 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt:

http://www.libri.hu/irodalmidij/ - https://www.facebook.com/librikonyvesboltok