5 izgalmas sorozat a II. világháborúról a kijárási korlátozások idejére

A HISTORY2 műsorai a múlt közös megismerésének kínálják nemcsak otthon tanuló diákoknak, hanem az otthon maradó családoknak is, komoly, fontos témákat feldolgozva objektív, érthető és izgalmas formában.

Hogy fejlesztették ki az atombombát a világ vezető tudósai? Milyen stratégiával aratta legendás győzelmeit Patton tábornok? Kik voltak a lengyelek ismeretlen hősei? Ezúttal a II. világháborúról szóló sorozatok közül gyűjtöttünk össze ötöt. A II. világháború az emberiség eddigi legnagyobb és legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa, amelynek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük mai világunkat. Az archív felvételeket számítógépes animációval kombináló, látványos sorozatok segíthetnek fenntartani és fokozni a diákok érdeklődését a múlt iránt, ami különösen fontos most, amikor a tanárok és a szülők is hősiesen küzdenek az otthoni oktatás nehézségeivel.

Hirosima: egy atomtámadás titkai

2020 augusztusában lesz a hirosimai atombomba-támadás 75. évfordulója. Az Egyesült Államok kormánya 1942-ben teljes titokban, a világ legjobb fizikusaival indította útjára a Manhattan tervet abban a reményben, hogy gyorsan lezárja a világháborút. 1945. augusztus 6-án Hirosima felett három évnyi technológiai fejlődés robbant fel egy atombomba formájában, örökre megváltoztatva a világot. Az egész estés dokumentumfilm nemcsak a történelmileg sorsdöntő pillanat tudományos és politikai hátterét mutatja be, hanem fejet hajt az áldozatok előtt is. Március 29-én, vasárnap este 21 órakor a HISTORY2 műsorán, ismétlés hétfőn és szerdán.

Patton tábornok nyomában

George Patton a háború egyik legsikeresebb és egyik legmegosztóbb tábornoka volt. Két vállra fektette Rommel híres Afrikakorpsát, kulcsszerepet játszott a szicíliai partraszállásban és Franciaország felszabadításában. A botrányok sem kerülték el: felpofozta két, szerinte szimuláló, valójában sokkos katonáját, szembeszállt feletteseivel, trágár beszédeket tartott, a német kapituláció után pedig a megszállt Bajorország kormányzójaként túl barátságosan bánt a volt náci tisztviselőkkel, és túl keményen a szövetséges szovjetekkel. Halála is rejtélyes: van, aki szerint a szovjet titkosszolgálat keze is benne volt a végzetét okozó autóbalesetben. Az archív felvételeket látványos animációkkal és visszaemlékezésekkel vegyítő sorozat 10 részben ered Patton tábornok nyomába. Március 30-tól április 8-ig minden este 20:15 órakor a HISTORY2 műsorán, ismétlés napközben.

Auschwitz: a nácik végső megoldása

Az Auschwitz–birkenaui megsemmisítő tábor néhány négyzetméterén pár év alatt 1,1 millió ember lelte halált. A hatrészes sorozat a tábor megalapításától követi nyomon a világtörténelem egyik legtragikusabb helyének történetét, amit mindenkinek ismernie kell, hogy soha többé ne történhessen meg. Láthatjuk, ahogy Rudolf Höss SS alezredes vezetésével az eredetileg szovjet hadifoglyoknak szánt táborból több ezer ember meggyilkolásának helyszínévé válik. Megismerkedhetünk azokkal az emberekkel is, akik ellenálltak a náci gépezetnek, például Alfred Battellel, a Wehrmacht hadnagyával, aki egysége élén szembeszállt a przemyśli gettót felszámolni igyekvő SS-szel, és posztumusz megkapta a Világ Igaza kitüntetést. Április 12-től vasárnap esténként 21 órakor a HISTORY2 műsorán, ismétlések napközben.

Háborús hősök

A sorozat Lengyelország II. világháborús történetét idézi fel, azokat az éveket, amikor hétköznapi lengyel emberek szabadságharcosokká, kémekké és kódtörőkké váltak a halálos náci szorítással szemben. A még élő szemtanúk és az újonnan megtalált dokumentumok és archív felvételek segítségével az öt részes sorozat a lengyel hősöknek állít emléket. Megismerhetünk a Żegota földalatti szervezettel, amely ezrek életét mentette meg a holokauszttól és a lengyel matematikusokkal, akik kulcsszerepet játszottak az enigma német kódgép feltörésében. Április 24-től 28-ig minden este 20:15 órakor a HISTORY2 műsorán, ismétlések napközben.

A hajó, amely megfordította a háborút

A tízrészes sorozat a Csendes-óceáni hadszíntérre kalauzol el egy legendás repülőgép-hordozó történetén keresztül. A USS Enterprise az amerikai haditengerészet legsikeresebb hajója, amelyről Japán háromszor jelentette tévesen, hogy csatában elsüllyedt. A sorozat számítógépes animációval kelti életre az Enterprise-t és játssza újra csatáit a Doolittle-rajtaütéstől (Japán első amerikai bombázásától) Midawayen át a háború végéig. Április 25-től május 4-ig minden este 18:45 órakor a HISTORY 2 műsorán, ismétlések napközben.

A HISTORY műsora - A HISTORY2 műsora HISTORY® a Facebookon