Európai díjra jelölik az Állatkert hulladékcsökkentési programját

A városligeti intézmény képviseli Magyarországot az európai döntőben.

A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a tavaly novemberi Európai Hulladékcsökkentési Hétre szervezett hazai programok közül vállalati kategóriában az Állatkert kilenc napos közönségprogramját találta a legjobbnak. Így a városligeti intézmény képviseli Magyarországot az Európai hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.

Az Európai Bizottság úgynevezett LIFE+ programjának kezdeményezésére 2012 óta tartják meg november hónapban az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (European Week for Waste Reduction) szerte Európában. A tavalyi, 2019-es évben összesen 30 ország vett részt a kezdeményezésben 16.570 különböző programmal, a hulladékcsökkentésre ösztönző szemléletformáló eseményekkel, akciókkal. Magyarországon 410 ilyen eseményre került sor, köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert programjára is. A városligeti intézmény által szervezett, november 16-tól 24-ig, tehát összesen kilenc napon át tartó rendezvényen a kert szokásos látnivalóin és élményein felül a hulladékcsökkentéssel, illetve a hulladékok hasznosításával kapcsolatos, változatos programokkal várták az érdeklődőket.

A „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” szlogen jegyében az Állatkert főbejáratánál rögtön a „szemétszörny” és „cigarettacsikk akvárium” fogadta és döbbentette rá az érkezőket a fogyasztással összefüggésben keletkező – naponta több köbméternyi – hulladék mennyiségére, amely a látogatók után a helyszínen marad.

A Holnemvolt Várban a kertészeti hulladékok felhasználását és a természet körforgását mutatták be, ötleteket adva akár a kiskerttulajdonosoknak is. Hétvégén további tematikus, hulladékkeletkezést megelőző, újrahasználatot, újrahasznosítást bemutató, kipróbáltató, érdekes, játékos programok várták a családokat, közös kézműveskedéssel, újragondolt kreatív tárgyak készítésével, öko-design kiállítással.

Azt is megtudhatták az érdeklődők, hogy szemetelnek-e az állatok és hogy egy tengerrel nem rendelkező ország lakóiként mit tehetünk mi a világtengerek szennyezésének csökkentése, s ezen keresztül a tengeri élővilág védelme érdekében. Mindegyik programelem bemutatta a felelős és cselekvő létezés lehetőségét és módszereit, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a hulladék keletkezése megelőzhető, csökkenthető, maga a hulladék újrahasznosítható és használható is, ha erre figyelmet fordítanak a kicsik és a nagyok is. 

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, amely az Információs és Technológiai Minisztérium támogatásával az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzeti koordinátori feladatait is ellátta, a „Nyisd ki a szemed, csökkentsd a szemeted!” szlogennel megvalósított hazai akciók közül minden kategóriában a hazai mezőny legjobbját jelölte az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díjra. A szövetség döntése alapján a vállalati kategóriában a Fővárosi Állat- és Növénykert programja érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. Így az intézmény képviseli majd Magyarországot az európai mezőnyben, a nemzetközi döntőben. Az összeurópai díjakról a jelölések alapján várhatóan nyáron dönt majd a nemzetközi zsűri.

A Fővárosi Állat- és Növénykertről köztudott, hogy nemcsak a környezetvédelemmel – ezen belül például a hulladékcsökkentéssel – kapcsolatos szemléletformáló programokat tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a saját mindennapi működése is minél inkább környezetbarát legyen. Az elmúlt években számos fontos zöld fejlesztést valósítottak meg az Állatkertben a termálhő alapú fűtéstől kezdve a PET palackok száműzéséig. Ezekről a fejlesztésekről az Állatkert honlapján további információk is olvashatók.