10+2 FILM, AMIT HÚSVÉTKOR EGYÜTT NÉZHET A CSALÁD AZ HBO GO-N

A húsvéthoz szerte a világban különböző hagyományok köthetők, de szinte mindenhol biztos pont a közös családi filmnézés – ehhez adunk most pár tippet.

A Lego-kaland (The Lego Movie)

A legózás népszerűsége a kezdetek óta töretlen. Hatalmas élmény egyedül vagy a barátokkal, családtagokkal építeni valamit, aztán fantáziánk segítségével történetet varázsolni az építőelemek mögé. Ezt az élményt adja vissza a Derült égből fasírt rendezőinek filmje, amiben a Lego-világ sorsa a teljesen átlagos Emmet picinyke sárga kezében kerül, ugyanis egy félreértés miatt azt hiszik róla, hogy ő a Kiválasztott. Az első egész estés Lego-kaland hihetetlenül ötletesen lett összerakva, tele van felnőtteknek szóló popkulturális kikacsintásokkal, miközben a legkisebbek is remekül szórakozhatnak rajta – egyszóval az egész család számára szupi-szuper élmény!

A Lego-kaland 2. (The Lego Movie 2: The Second Part)

A hatalmas sikert aratott, verbális és vizuális gegekben tobzódó első rész után 5 évvel érkezett az ugyancsak sziporkázóan szellemes és lehengerlő látványvilágú folytatás. Az animáció olyan örökérvényű tanulságokból építkezik, mint a szeretet mindent legyőz, a sokféleség gyönyörködtet és hogy együtt erősebbek vagyunk. Mindezek tetejébe agyba tapadó (kajla) dallamnak ezúttal sem maradunk híján.

Csodapark (Wonder Park)

A történet hőse az élénk fantáziájú June, aki anyukája segítségével és hatalmas adag kreativitással létrehoz egy hihetetlen attrakciókkal teli, csodás vidámparkot, amit beszélő állatok üzemeltetnek. A varázslatos hely azonban veszélybe kerül, amikor a kislány egy szomorú családi esemény miatt elhanyagolja képzelőerejéből született álomvilágát. Szerencsére June még időben odakeveredik az erdő mélyén valóban létező Csodaparkba, hiszen rá vár a feladat, hogy megmentse azt. Ezután az üdítően bájos, humoros és látványos mese után a kicsik egész biztosan még lelkesebben állnak neki tojást festeni, a nagyok pedig emlékeztethetik magukat, hogy a bennük élő Csodaparkot a felnőtté válás után sem szabad elhanyagolni.

Herkules (Hercules)

Szó mi szó, Herki bombajó, minden egyes sikerlistán tuti befutó, így a miénkről sem maradhatott le. Az ötletes (dal)szövegekkel és fülbemászó zenékkel, valamint imádnivaló segítőkkel (Pegazus, na meg az ügyefogyott Pech és Pánik) teli, gyorsan pörgő, az egyik legmenőbb gonosszal operáló mese a görög-római mitológiáról fújta le a port és bújtatta Disney-köntösbe: Hádész az Olimposz trónjára tör, amit meg is kaparint, ha csak Herkules közbe nem avatkozik – ehhez azonban a fiúnak előbb mentora, Phil segítségével rá kell jönnie: nem csak erő és ész, hanem legfőképp szív kell hozzá, hogy igazi hős váljék belőle.

Aladdin

Nem csak a Dumbó, de az Aladdin rajzolt és élőszereplős változata is megtalálható az HBO GO-n. Az 1992-es klasszikus Disney-mese fenomenális és kozmikus erejét Guy Ritchie formálta át tavaly egy új élménnyé. Az eredeti, csupaszív sztori szellemiségét megőrizve készült a hihetetlen látványos feldolgozás, amiben felcsendül minden régi kedvenc dalunk és újakat is kapunk. A kék lámpalakó szerepében Will Smith-t láthatjuk, a címszereplő csiszolatlan gyémántot Mena Massoud, az öntudatos Jázmin hercegnőt pedig Naomi Scott alakítja. A varázslatos történet fő üzenete viszont nem változott: a lényeg a látszat mögött van.

Dumbó (Dumbo)  

A klasszikus, 1941-es Disney rajzfilm és a Tim Burton-féle tavalyi élőszereplős feldolgozás is a hatalmas fülű, aprócska Dumbó történetén keresztül mesél arról, hogyan kovácsolhatunk erényt látszólagos hátrányainkból, ha elég kitartóak vagyunk és akad legalább egy jó barát, aki hisz bennünk. A tündéri rajzfilm továbbgondolásában a társadalom perifériájára szorultakat mindig is empátiával ábrázoló kultrendező és Ehren Kruger forgatókönyvíró (Grimm) ráadásul olyan fontos témákkal dúsította fel a történetet, mint az állatvédelem és az összefogás ereje, amivel egy gigavállalat felett is lehet győzedelmeskedni. A káprázatos látványvilágú filmben az imádnivaló CGI kiselefánt mellett olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton és Eva Green.

Delfines kaland (Dolphin Tale)  

Kitartásra, a természet tiszteletére és szeretetére tanít ez a szívmelengető film, melyben szerepel Harry Connick Jr., Morgan Freeman és Ashley Judd is. Winterre, a rákcsapdába esett, sérült delfinre a magába forduló, magányos kiskamasz Sawyer talál rá. Az állat életét sikerül megmenteni, de a farkát amputálni kell, így csekély az esélye a túlélésre. A fiú nem adja fel a harcot, rávesz egy orvost, hogy készítsen protézis a delfin számára. A megtörtént események alapján készült családi mozi állati főszerepében az igazi Winter lubickol!

Esti mesék (Bedtime Stories)  

A korhatáros vígjátékairól ismert Adam Sandlert talán első hallásra nehéz elképzelni egy családi vígjátékban, pedig tulajdonképpen a legtöbb filmjében nagyra nőtt gyereket alakít színész haverjaival. A sikeres komikusnak ezért is áll remekül Skeeter figurája, aki bár tapasztalatlan a gyerekcsőszködésben, egy vészhelyzet miatt kénytelen esti meséket kitalálni nővére porontyai számára. Az űrben, a vadnyugaton vagy épp a középkorban játszódó kalandok aztán mágikus módon valósággá válnak… legalábbis azok a részek, amit a gyerkőcök adtak hozzá a történetekhez. Skeeternek így igencsak meg kell küzdenie a maga mesés happy endjéért. Sandler mellett a filmben Courteney Cox, Russell Brand, Guy Pearce, Lucy Lawless, Keri Russell és Teresa Palmer játszanak, valamint egy epizódszerepben Rob Schneider is felbukkan. És persze ne feledkezzünk meg a gyerekek kedvencéről, a tengerimalac Gülükéről sem!

Bűbáj (Enchanted)

A lehengerlően tehetséges Amy Adams főszereplésével készült filmben egy csupaszív, idealista rajzfilmhercegnő a modern Amerikában, egész pontosan a kevésbé mesésen tökéletes, igazi New Yorkban találja magát. A Bűbáj miközben kifigurázza a műfaj irreális elemeit, fel is vonultatja azokat. Így lesz a végeredmény színes-szagos, Disney-dalos, túláradóan kedves, s közben kikacsintásainak, parodisztikus felhangjainak köszönhetően frissítően humoros. A szépséges Giselle hercegnőért két jóképű herceg is megküzd, akiket a Grace klinika McCsábítója, Patrick Dempsey és a Westworld Teddy-je, James Marsden alakítanak, a gonosz királynő szerepében pedig a csodás Susan Sarandon mókázik.

A hihetetlen család (The Incredibles)

Brad Bird a kémzsánert a szuperhősmozikkal ötvöző animációja hihetetlenül ötletes, okos és részletgazdag. A Fantasztikus Négyest a Bond-mozikkal összeházasító remekmű a szó minden értelmében családi film: a főszerepben egy hihetetlen, világot megmentő famíliát láthatunk, akiknek izgalmas kalandjait 0-tól 100-éves korig garantáltan mindenki élvezni fogja. Utána pedig izgalmas beszélgetés kerekedhet arról, kinek milyen különleges képessége lenne, hiszen ebben a legjobb animációs film Oscarját bezsebelt alkotásban is azt láthatjuk, hogy a karakterek szupertulajdonságai a figurák személyiségjegyeire és életszakaszaira reflektálnak. Az irdatlanul erős apuka bármire képes a szeretteiért, akárcsak az anyuka, aki ruganyos tagjaival tartja össze a családot, a tinédzserlány legszívesebben láthatatlan, a kisfiú zabolázhatatlanul hipergyors, a legkisebb tag sokféle képessége pedig a gyerekekben rejlő megszámlálhatatlan lehetőségekre utal.