A világ most egy sárgán villogó közlekedési lámpa

Rendhagyó installáció a szolidaritás jegyében.

Április 28-án indul Márkus Sándor: Üzemen kívül című szolidaritási kampánya, amely a várakozás nehézségére hívja fel a figyelmet. Az installáció azt a várakozó álláspontot érzékelteti, amit mindannyian éreztünk már különböző helyzetekben, például most, a koronavírus idején. Az installáció többek között olyan helyszíneken valósul meg, mint a Budapest Bábszínház, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hajas Szalon, az MTK Budapest, vagy a Központ a Madách téren.

Mindenki ismeri a sárga lámpát. Ez egyrészt azt jelenti, hogy üzemen kívül van a lámpa, valamint egy jelzés a várakozásra, míg eldől, pirosra vagy zöldre vált-e. Menj vagy maradj, igen vagy nem.

A bábszínházi közegben is aktívan alkotó Márkus Sándor célja ezzel az installációval, hogy vizualizálja a várakozás érzését. A világban kialakult járványügyi helyzetben most mindenki a bőrén tapasztalja a várakozás nehézségét. Nem tudjuk, meddig kell még várnunk, meddig kell karanténban lennünk, mikor mehetünk újra könyvtárba, játszótérre, színházba, múzeumba, koncertre, moziba vagy éppen uszodába, vagy mikor ölelhetjük meg rég nem látott családtagjainkat, barátainkat. A művész szerint használjuk ezt az időt arra, hogy egy kicsit elmerüljünk magunkban, és ha ennek vége, akkor emlékezzünk a várakozás érzésének nehézségére.

Az installáció a fentiek mellett szolidaritást vállal mindazon intézmények mellett, akik a jelen helyzetben „üzemen kívül vannak”. Jellemzően ezek a kulturális-, a szórakoztató-, a vendéglátóipar, valamint a turizmus képviselői.

A lámpák felkapcsolásának időpontja: 2020. április 28. 19:00

Lekapcsolás: 2020. május 2.

Helyszínek: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Katona József Színház, Hajas László Szalon, Béla bár, Központ

„A világ most egy sárgán villogó közlekedési lámpa. Mi csak állunk előtte és várunk, várunk és reménykedünk, De legalább együtt vagyunk."

A kezdeményezés mellé olyan partnerek álltak, mint a Budapest Bábszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Katona József Színház, a Hajas László Szalon, a Béla bár, a Központ, valamint a NENESZ segítségével az MTK Budapest labdarúgó klub. Zenészként csatlakozik még a kampányhoz a jelenleg is rendszeresen online szobakoncerteket adó iamyank, független színészként pedig Nagy Dániel Viktor.

Aki csatlakozni szeretne a kampányhoz, az még megteheti, mivel a szervezőknek vannak még kihelyezhető lámpáik. Jelentkezni a sankoart@sankoart.hu email címen lehet.

A kampány videója itt, a kampány eseménye ittMárkus Sándor honlapja és eddigi referenciái, és Facebook oldala.

A projekt kurátora és producere: Barna Judit Annamária. A projekt főtámogatója a FOR-VID Forgalomtechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. További támogatónk: TorTer e-Design Kft.