Libri irodalmi díjak 2020

Május 8-ig lehet szavazni a kortárs magyar irodalom kiválóságaira.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjakkal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit tüntetik ki. Az olvasók még három napig, május 8-ig szavazhatnak arról, hogy ki nyerje 2020-ban a Libri irodalmi közönségdíjat. A díjak történetének ötödik éve online zsűrizést és virtuális díjátadót hozott.

Az idei év minden szempontból különleges a díjak történetében. Idén ötödszörre adják át a két díjat, és a rendkívüli helyzetre való tekintettel a zsűrizés és a díjátadó is az online térben valósul meg. A zsűritagok, Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia egy online meeting keretében vitatják meg, hogy melyik könyv kapja a Libri irodalmi díjat, a közönség pedig szintén online szavaz a Libri irodalmi közönségdíj nyertesére. A Libri május 13-át, a díjátadó napját a Libri irodalmi díjak és tíz döntős könyv népszerűsítésének szenteli, ez a nap csak a kortárs magyar irodalomról fog szólni. A közönség nemcsak a 10 döntős szerző könyvéből hallhat részleteket – a szerzők és színészek előadásában –, de ízelítőt kapnak a zsűrizés folyamatából is. Este 7 órakor pedig megvalósul a különleges online díjátadó a Libri Facebook-csatornáján, amelynek keretében fény derül az idei nyertesek kilétére is. A díjátadó később visszanézhető lesz a Libri weboldalán is.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze. Erről a listáról választotta ki kedvenceit 180 neves közéleti személyiség. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek május 13-án megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2020-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

1.         Babarczy Eszter         A mérgezett nő

2.         Barnás Ferenc             Életünk végéig

3.         Bodor Ádám              Sehol

4.         Darvasi László            Magyar sellő

5.         Grecsó Krisztán          Vera

6.         Láng Zsolt                  Bolyai

7.         Nádasdy Ádám          Jól láthatóan lógok itt

8.         Péterfy Gergely          A golyó, amely megölte Puskint

9.         Tóth Krisztina             Fehér farkas

10.       Závada Pál                  Hajó a ködben

A közönség május 8-ig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze.

A díjról, a 179 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információt megtalál itt, és itt.