Heather Morris Auschwitzról: „Itt az idő, hogy kimondjuk, szexuális erőszak történt”

Cilka utazása.

A nagysikerű és mellbevágó Az auschwitzi tetováló szerzője, Heather Morris újabb regényében egy, az előző könyvből már jól ismert karakter, Cecilia Klein történetén keresztül mesél a holokauszt borzalmairól és a Vorkuta Gulag szörnyűségeiről. A Cilka utazása középpontjába az a táborokra jellemző szexuális zaklatás kerül, amelyről egészen idáig szinte senki nem mert beszélni.

A Cilka utazása főszereplője, Cecilia Klein mindössze tizenhat éves volt, amikor 1942-ben elvitték az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba. A története itt akár véget is érhetett volna, ám egy magas rangú náci tisztnek megtetszett a lány csodálatos, hosszú haja, és elkülönítette őt a többi fogolytól. Cilka keserű leckék árán tanulta meg, hogy a hatalom közelében lenni egyet jelent a túléléssel, és tette, amit tennie kellett, hogy életben maradjon. Ám a legszörnyűbb lecke akkor következett, amikor már azt hitte, végre visszakaphatja az életét. A tábor felszabadítása után ugyanis Cilkát kollaboránsnak bélyegezték, és egy szibériai büntetőtáborba küldték, a Vorkuta Gulagra, az északi sarkkörön túl.

„Amikor a nemi erőszakról írtam – igen, erre, ami Auschwitz-Birkenauban történt, nincs más szó–, nagyon kevés adatot találtam a tanúvallomások filmjeiben. Leginkább azokban a dokumentumokban találtam említéseket, amelyeket nemrégiben írtak, és ahol nő vette fel az interjút a túlélővel, és nő kérdezett erről a témáról. Feltárták ezt a mély szégyent, amivel olyan sok évtizeden át éltek együtt ezek a nők, sosem beszélve az erőszakról. Mindeddig sosem kérdezte meg tőlük senki, zaklatták-e őket szexuálisan a nácik. A szégyen a miénk, nem az övék. Ők évtizedeken át együtt éltek az igazsággal, a ténnyel, hogy ez történt velük, és mélyen eltemették magukban” – fejti ki Heather Morris az Animus Könyvek által gondozott Cilka utazása jegyzetében.

„Eljött az idő. Itt az idő, hogy kimondjuk, szexuális erőszak történt, hogy nevén nevezzük. A bűnöket gyakran tagadták, mivel ez nem volt a »hivatalos« náci politika része. Megtaláltam, ahogy kifejezetten említik Schwarzhubert mint »vigyorgó kéjenc« -et” – utal az írónő egy fogoly orvosnő visszaemlékezésére. Egy másik memoárban azt olvasta, hogy a pletykák szerint a regény címszereplője, Cilka együtt volt az SS Unterscharführer Taubé-val. „Miközben zsidó férfiak, nők és gyerekek milliói haltak meg, sokan úgy éltek túl, hogy a szenvedés terhét tovább cipelték, túlságosan szégyellve magukat ahhoz, hogy ezt elmondják a családjuknak, a társuknak. Ha az ember tagadja, hogy ez megtörtént, akkor csak homokba dugja a fejét. A nemi erőszak régóta ismert fegyvere a háborúnak és az elnyomásnak. Miért pont a nácik, az egyik legkegyetlenebb rendszer a világon lett volna az, amelyik nem alkalmazza ezt az eszközt?”

Az írónő első könyvének a főhőse, Az auschwitzi tetováló, azaz Lale Sokolov három éven át mesélte a koncentrációs táborban átélteket Heather Morrisnak, így született meg a hihetetlen sikereket elért regény. „Cilkával nem volt részem ebben a különleges szerencsében” – utal az írónő Cecilia Kleinre, aki már első regényében is kulcsfigurának számított, életének egy apró darabját az olvasók már ismerhetik Lale visszaemlékezése alapján. „Elszántam magam rá, hogy elmondom a történetét, hogy ezzel megtiszteljem őt, és megtaláljam a módját, hogy egybefűzzem a tényeket az Auschwitz-Birkenauban, illetve a Vorkután tapasztalt körülményekről a mások, főleg nők tanúvallomásaiból hallottakkal” – fejti ki az írónő, aki a regényben a fikciós és tényelemek között lavírozik, a tábori életről olvasva és kutatva alkotta meg a szereplőit, a valódi életből vett alakok keverednek a képzeletbeliekkel, időnként több valós személyből lett összegyúrva egy-egy szereplő.

A Cilka utazása egy egészen újszerű szemszögből mesél a holokauszt és a gulágok borzalmairól. Az Animus Sorskönyvek sorozatának újabb regénye már elérhető a könyvesboltok online webshopjaiban.