Margó Irodalmi Fesztivál - 2020. június 3-7.

Bereményi, Erdős, Nádasdy, Spiró és Tompa is fellép az online Margó Irodalmi Fesztiválon.

A Margó Irodalmi Fesztivál a járványhelyzetre való tekintettel 2020. június 3-7. között online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet, ami idén ötven programmal jelentkezik. Az elmúlt hetekben a szervezők újragondolták a lehetőségeket, és a főtámogató Bookline-nal, valamint a szerzőkkel és a kiadókkal együttműködésben valósítják meg az eseményt, mert fontosnak tartják megmutatni, hogy az olvasással nemcsak élményt kapunk, hanem világlátást is, ezért a kultúrának kiemelten fontos szerepe van a jelenlegi helyzetben.

"A rendkívüli helyzetben a júniusi Margót online valósítjuk meg. Sokféle szempontot kellett mérlegelni, de az elmúlt évtizedek olvasással töltött idejéből egy dolgot megtanultunk: az irodalom minden szélsőséges élethelyzetben segít jobban megérteni magunkat és a társadalmunkat, és erre most nagy szükségünk van" - mondta Valuska László a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója. A programtáblát május közepén teszik közzé a margofeszt és a Facebook oldalakon. A rendezvényre egyedi tartalmi megoldásokkal készülnek.

A Margón új kötetét mutatja be Erdős Virág, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, a friss Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea, valamint találkozhatnak a nézők az idei Libri irodalmi díjasokkal és Bereményi Gézával is. A fesztivál második napján, június 4-én Trianon 100. évfordulójára emlékeznek: többek között beszélgetnek Ablonczy Balázs történésszel, bemutatják az Osiris Kiadó exkluzív szöveggyűjteményét, valamint a Cserna-Szabó András szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológiát.

“A Bookline lassan tíz éve arra kötött szövetséget a Margóval, hogy minél több olvasó számára eljuttassa a kortárs magyar irodalom és az olvasás élményét. A mi felelősségünk, hogy minden egyes olvasó hozzájuthasson kedvenc szerzői könyveihez. Soha nem volt relevánsabb és szívbemarkolóbb az alábbi Bookline üzenet: „ha olvasol, akkor is elutazhatsz, amikor maradnod kell” - emelte ki Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A Margón a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Fortepan, a Katona József Színház, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a TRIP Karanténszínház és a Várkert Bazár is rendhagyó, online platformra tervezett előadással, beszélgetéssel vagy tárlatvezetéssel jelentkezik.

2011 óta rendezik meg a szervezők a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. A fesztivál folyamatosan fejlődött és változott, a sokhelyszínes programsorozatból az elmúlt évek alatt tízezreket megmozgató  könyves nagyrendezvénnyé nőtte ki magát, ami 2016 óta őszi könyvvásárral kiegészülve a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál partnerségében ősszel is megvalósul. A szervezők évi két eseménnyel várják a könyvújdonságok és szerzőik iránt érdeklődő közönséget.

További információk: margofesztfacebookinstagramspotify.