A Wilson & Cohen és a FISE közös online aukciója

A FISE alkotóit támogató árverésre május 22. és 29. között lehet licitálni.

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület és a Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház május 22. és 29. között nemzetközi online, a FISE alkotóit támogató aukciót tart. A koronavírus okozta krízishelyzetben a művészek nem állnak le, a műkereskedelem viszont igen. Az értékesítés a szokásos helyeken nem működik: a galériák, kiállítóterek bezártak, az élő, offline aukciók és vásárok elmaradnak. Mindenki otthon marad, és ez most így a legjobb! A fiatal művészek azonban ezáltal elveszítették a legfőbb értékesítési platformjukat, a műtermet, mely a közvetlen művész-vásárló kapcsolat helye.

Az árverés szervezői a magyar háború utáni és kortárs aukciós piac egyik legmeghatározóbb szereplője, a Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház, illetve a FISE, mely több mint harminc éve segíti a magyar iparművészek munkáját, szakmai fejlődését. A szervezők célja, hogy a COVID-19 pandémia által nehéz helyzetbe került legkiválóbb hazai fiatal iparművészeken, designereken segítsenek.

A FISE tagjai által közvetlenül beadott értékes és izgalmas anyagra online licitálni 2020. május 22-én 0 órától május 29-én éjfélig lehet. Az árverés lebonyolítása a vezető nemzetközi online aukciós portálon, a 2002-ben alapított LiveAuctioneers-en történik, melyen tavaly több mint 100 országból 3 millió licitáló összesen 29 milliárd USD értékben licitált.

A Wilson & Cohen Kortárs Aukciósház célja előmozdítani kultúránk fejlődését, nemzeti értékeink megőrzését, Magyarország művészetének nemzetközi színtéren való elismerését, illetve a hazai vizuális kultúrát minőségileg magasabb szintre emelni. Az aukciósház a jelenleg még nem létező magyar kortárs másodlagos piac létrehozásán dolgozik, ezáltal megoldva a hazai műgyűjtők évtizedes eladási gondjait, jelentős bevételhez juttatva a hazai művészeket is, a hazai vizuális kultúra magasabb szintre emelkedik, a mai magyar művészet magasabb nemzetközi jelenlétet ér el, egyúttal jelentős terheket vehet át az államtól, fenntarthatóbbá téve az értékek megőrzését, a nemzeti kultúra finanszírozását és elvárható fejlesztését a jelen- és a jövő generációi számára.

A FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) független szakmai szervezet, amely 1982 óta segíti az iparművészek pályakezdését és szakmai munkáját. Az Iparművészeti Főiskoláról kikerült fiatal tervezők alapították az egyesületet, hogy legyen egy közösségük, amelyben otthonra találnak, ahol szakmai fejlődésüket egy baráti környezet segíti. A jelenleg több mint 300 művész szakosztályokba szerveződik, a közhasznú egyesületet a közgyűlés által megválasztott, vezetőség és az elnök irányítja. A tagdíjakon felül pályázati úton megszerzett támogatások biztosítják a működést, valamint nem sok sikerrel, de folyamatosan keresünk pénzügyi támogatót a vállalkozói szférából is. Budapest szívében, a Kálmán Imre utca 16-ban található kiállítóterünk. Évente 14-16 kiállítást rendezünk, ahol tagjaink bemutatkozhatnak a szakmai és a tágabb közönség előtt. A kiállítási lehetőséget pályázat útján lehet elnyerni. A szervezés szakmai műhelymunkát is jelent, az előkészítés és a bemutató alkalmat ad arra, hogy az alkotó értő kritikát kaphasson a többiektől. Külföldi meghívásoknak is eleget teszünk, tanulmányutakat szervezünk, de időnként a FISE Galéria is fogad vendégkiállítókat. Rendszeresen szervezünk szakmai programokat is, ilyen például a FISE ESTEK előadássorozat. A Nógrád megyei Mátranovákon működtetjük Alkotóházunkat, ahol rendszeresek a szakmai workshopok, az elkészült alkotásokat pedig a helyi „Ámbitus” galériánkban mutatjuk be. Szervezeti és kapcsolati háttérrel segítünk az alkotóknak elérni művészi célkitűzéseiket, így egyre többen vannak a FISE tagjai között, akik mára a magyar kultúra és művészet nemzetközileg is elismert alkotói, oktatói lettek. A magyar iparművészetet, designt a kor elvárásainak megfelelő színvonalon kívánjuk megjeleníteni. Számtalan ilyen kezdeményezéshez nyújtunk segítséget. Ennek kiemelkedő példája az Ékszerek Éjszakája, melyet a FISE ötvös tagjai álmodtak és valósítanak meg. Az Egyesület munkáját 2018-ban a Magyar Formatervezési Tanács, Design Management Különdíjjal jutalmazta.