Az irodalom ünnepe

A Bookline májusi sikerlistáján számtalan remek alkotás kapott helyet.

Az előző hónapban sokan tették le a voksukat a minőségi szépirodalom mellett – legyen szó hazai vagy külföldi szerzők írásairól. Habár a sikerlista élmezőnye többnyire átalakult, változatlanul Orvos-Tóth Noémi bestsellere az első, amit Deborah Feldman vihart kavaró könyve követ, a toplista harmadik helyét pedig Ljudmila Ulickaja egyedülálló kötete zárja.

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása májusban is a Bookline sikerlistájának élén végzett. Az Örökölt sors népszerűsége témájából fakad, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Ez sokszor nem könnyű feladat, mivel felmenőink traumáit generációról generációra adjuk tovább.

Deborah Feldman egy New York-i haszid közösségben töltötte gyerek- és fiatalkorát, míg úgy nem döntött, hogy menekülnie kell az ott uralkodó szigorú törvények elől. Életének történetét Unortodox - A másik út című könyvében írta meg, ami 2012-es megjelenése óriási vihart kavart. Idén a könyv alapján készült egy minisorozat is, ami rendkívüli nagy népszerűségnek örvend.

Ljudmila Ulickaja elbeszéléseinek hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat a haláluk előtt, és gyanakodva fogadják, ha kapnak még egy esélyt az élettől. A lélek testéről szerzője végtelen empátiával és páratlan emberismerettel rajzolja meg portréit, történetei egyszerre vigasztalóak és felkavaróak.

Májusban végre kiderült, hogy kik azok a kortárs szerzők, akik megkapták a Libri irodalmi díjakat. Az idei nyertes könyvek és az egyik döntős alkotás is felkerült a Bookline sikerlistájára. A Libri irodalmi díjat idén Láng Zsolt Bolyai című életregénye érdemelte ki. A könyv Bolyai Jánosnak, a 19. század egyik legnagyobb elméjének állít méltó emléket, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyregényén dolgozó író mindennapjaiba is. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián, a felnövés kiszámíthatatlan, nehézkes folyamatát egy tizenéves kislány szemszögéből ábrázoló Vera című regénye kapta. A díjak döntősei között szerepelt Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című verseskötete is, amivel a szerző elnyerte az idei Aegon Irodalmi Díjat. Verseiben témák sokaságát hozza játékba: a szerelem, az öregedés, a gyógyulás és az emberlét megannyi apró mozzanatait örökíti meg.

Az e-könyvek listájának élvonalát ugyanabban a sorrendben és ugyanazok a könyvek alkotják, mint a nyomtatott sikerlistát. Mellettük még sok kihagyhatatlan könyv is felkerült az olvasott e-könyvek közé. Elsőként itt van Nádasdy Ádám Milyen nyelv a magyar? című könyve az anyanyelvünk iránt érdeklődőknek. Az elismert költő, nyelvész, és műfordító bevallása szerint alkotása se nem tankönyv, se nem kézikönyv: azzal a reménnyel íródott, hogy be tudja vezetni az érdeklődőket a magyar nyelv rejtelmeibe.

Edith Eva Eger A döntés című könyve az utóbbi évek egyik legnépszerűbb könyve, a karanténidőszakban újra nagyon népszerű lett. A magyar származású pszichológus írása abban segít, hogy megértsük, mit jelent megszabadulni a múltunktól, kudarcainktól és feloldatlan fájdalmainktól. A szerző arra próbálja rávezetni az olvasót, hogy az minden rossz ellenére is élhet teljes és gazdag életet.

Száz esztendeje, 1920 márciusában választották Magyarország kormányzójává Horthy Miklóst. Személye körül azonban mind a mai napig komoly emlékezetpolitikai és közéleti viták dúlnak. Ungváry Krisztián Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920-1945 című történelmi könyvében megkísérli pontosan rekonstruálni Horthy mozgástereit, és a korban érvényes jogi és politikai elvárásokat és lehetőségeket figyelembe véve egyenként teszi mérlegre a kormányzó döntéseit és választásait.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami júniusban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is a 70 éves Móra Könyvkiadó Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért című könyve. A szakmai csapat részéről Farkasházi Réka, színésznő így nyilatkozott a könyvről: „Nagyon izgalmas kiadvány! Remekül összeválogatott szerző- és illusztrátor csapat egy izgalmas és fontos témát feszeget, sok-sok különböző megközelítésből. Ezzel színessé, igazán érdekessé téve a témát és a könyvet is több korosztály számára.”

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.