A Budapesti Fesztiválzenekar visszatérési terve

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) megállíthatatlanul készül az új szezonra.

Mától már nem csak hagyományos bérletet, de jegyet és szabad bérletet is árulnak hangversenyeikre. Az együttes augusztustól újabb nagyszabású tervekkel szeretne visszatérni a koncertéletbe, melyeket zeneigazgatójuk, Fischer Iván ismertet. Június 24-től már jegyet és szabad bérletet is vásárolhatnak a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeire. Aki a szabad bérlet mellett dönt, minden kötöttség nélkül válogathatja össze, mikor és milyen koncertekre szeretne eljutni a 2020–21-es szezonban, a vásárlás végén pedig kedvezmény is jár. A részleteket itt találják.

A Fesztiválzenekar részletes menetrendet dolgozott ki arról, hogyan szeretnének visszatérni a világjárványt követően a megszokott koncertéletbe, melyet most zeneigazgatójuk, Fischer Iván oszt meg a közönséggel. 

A Fesztiválzenekar menetrendje

„A Budapesti Fesztiválzenekar is arra kényszerült, hogy szüneteltesse zenekari koncertjeit a járvány alatt. Mégsem pihentünk: zenekarunk összes tagja részt vett a 70-nél több online Karanténesten és az élő Szerenádokon. A szükségből erényt kovácsoltunk, és szinte pillanatok alatt átalakítottuk zenekarunkat kamarazenei társulattá. Köszönöm és gratulálok minden muzsikusunknak és munkatársunknak, akik ebben a nehéz időszakban ilyen sikerrel helytálltak!

Most szeretném menetrendünket nyilvánosságra hozni, azt, hogyan tervezzük a visszatérést a szokásos koncertéletbe. Bízunk abban, hogy a nyár végétől lépésenként helyreállíthatjuk a koncertezés korábbi gyakorlatát.

Hacsak egy új hullám nem kényszerít minket terveink módosítására, augusztus 10-től átnevezzük a Karanténesteket Nyári Kamaraestekre, mert azokra az online közvetítés mellett már kis élő közönséget hívunk.

Augusztus 30-án ünnepeljük a koncertélet újraindulását. Hogy kifejezzük ezzel kapcsolatos örömünket és tisztelettel adózzunk a Beethoven-év előtt is, előadjuk egy szabadtéri koncert keretében a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját. Erre a Fővárossal együtt rendezett nagyszabású hangversenyre cseh, szlovák, osztrák, román és magyar kórusokat hívunk, hogy együtt énekeljenek és együtt ünnepeljenek. Az ingyenes koncertre többezer hallgatót várunk szeretettel – töltsék meg a Hősök terét, ünnepeljenek velünk!

Rendszeres, remélhetőleg újra telt házas koncertjeink Budapest hangversenytermeiben szeptember 10-én indulnak újra. Ebben a hónapban kerül sor az Európai Hidak fesztiválra is, amelyet a Müpával karöltve most Nagy-Britannia zenéjének szentelünk, mert szeretnénk, ha szoros kulturális kapcsolataink fennmaradnának a Brexit után is. Első zenekari turnénk Svájcba viszi el a zenekart, ezután az eredeti terveknek megfelelően megtartjuk az októberi Vicenzai Operafesztivált. Novemberben Kínában koncertezünk, több nagyváros mellett Vuhanba is ellátogatunk, ahol számos zenerajongó él, ők ugyanúgy áhítoznak már zenei élményre, mint mi valamennyien.

Nagyon örülök, hogy a közeljövőben találkozunk a világ koncerttermeiben!”

Fischer Iván