Krimisorozat készült Tallis bűnügyi bestsellereiből

Elismert sorozatkészítők avatnak be a profilalkotás kezdeteibe.

Az 1900-as évek elejére, Bécsbe, a művészet és a tudomány melegágyába utazunk vissza, ahol kultúrák és ideák ütköznek a legnépszerűbb kávézókban. Mindeközben a város titokzatos halálesetein egy rendőrnyomozó és egy pszichiáter (Freud ifjú tanítványa) dolgozik, egy új eszközt, a profilalkotást bevetve. Magyarországon is rajtol a Bécsi vér, 2020. július 12-től vasárnaponként 21 órától az Epic Drama csatornán.

A háromrészes (egyenként 90 perces) bűnügyi krimi Frank Tallis bestsellerein, az itthon is megjelent Gyilkos illúziókon és a Bécsi véren alapszik. Ezeket az elismert forgatókönyvíró, Steve Thompson dolgozta át filmre: – A Bécsi vér egy új tudomány születéséről szól. Az 20. század elején járunk, a pszichiátria, a neurológia és az emberi agy megértésének kezdetén. A rendőrség ekkor kezdte felfedezni, hogy a pszichológia és a pszichiátria tudományba segíteni tud egy-egy gyilkosság megoldásában. Ez a krimi-thriller tulajdonképpen két férfi kapcsolatán alapszik: egy rendőrén, aki próbál megoldani egy-egy gyilkosságot, és egy fiatal kórházi doktorén, aki segít megérteni a gyilkost – avat be Steve Thompson a részletekbe, akinek nevéhez több BAFTA- és Emmy-díjas, illetve Golden Globe-jelölt sorozat fűződik (Sherlock, Silk, Ki vagy doki?, Jericho).

A furcsa esetekkel küzdő nyomozóra (Jürgen Maurer) úgyszólván ráerőltetik a pszichiáter Max Liebermannt (Matthew Beard), hogy segítsen neki a szokatlan gyilkossági sorozatok felgöngyölítésében. A lelkes ifjút rendkívüli észleléssel és kriminalisztikai készséggel áldották meg, mélyen megért különleges emberi viselkedéseket és devianciákat, ráadásul örömmel analizálja a rendőrfelügyelő attitűdjeit is.

Az alkotást vászonra az Oscar-, Emmy- és Velencei filmdíjra is jelölt Robert Dornhelm (Anne Frank igaz története), illetve Umut Dag (A második feleség) vitte, akik minden egyes jelenetet más és más helyszínre delegáltak, hogy körbeutaztassák a nézőt a múlt század eleji osztrák fővárosban.

A Bécsi vér vasárnap 21 órakor rajtol az Epic Draman, az alapjául szolgáló művekért pedig játszani is lehet a csatorna Facebook oldalán.