A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok

Daniele Pini filmje 2020. július 30-tól a mozikban.

Ötven, a közönség által eddig még nem látott mestermű a világ leglátogatottabb kiállításairól, Manet-től, Caillebotte-tól, Renoirtól, Monet-tól, Cézanne-tól, Signactól, Sysley-től és Berthe Morisot-tól. A művészet templomai sorozat új része az impresszionizmus által elindított művészeti forradalom történetét beszéli el ötven, a nyilvánosság elől korábban elzárva tartott, rendkívül értékes festményt bemutatva, amelyeket első alkalommal a római Palazzo Bonaparte-ban állítottak ki. Hogyan látták az impresszionisták a világot? Milyen reakciókat váltott ki a munkásságuk? Miként váltak mindössze pár év alatt a kritikusok és a közönség által elutasított kívülállókból minden idők egyik legnépszerűbb művészeti irányzatának képviselőivé?

A film egy magával ragadó, különleges utazás az impresszionizmus korszakába és a stílusirányzat alkotóinak világába. A nézőket a római Palazzo Bonaparte kiállítás két kurátora, Claire Durand-Ruel és Marianne Mathieu kalauzolja végig e kanyargós ösvényen: felváltva csodálhatjuk a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken a festményeket, és hallgathatunk meg szakértői elemzéseket történészektől, művészektől, a modern festészet és vizuális kultúra jelentős alakjaitól. A kiállítás festményeit – Manet, Caillebotte, Renoir, Monet, Cézanne, Signac, Sisley és Berthe Morisot műveit –, az impresszionista mozgalom e különlegességeit egy-egy mélyreható elemzés mutatja be, ezzel közelebb hozva a nézőkhöz alkotóikat.

„A kiállítás anyagát intim vallomásként kezeltük, hogy felfedhessük az impresszionisták titkát. A film készítése során igyekeztünk olyan tereket és háttereket létrehozni, melyek az eredeti helyszínek atmoszféráját idézik meg, filmünk főszereplőivé így maguk a festmények váltak.” - mesélt művészi koncepciójától Daniele Pini, a film rendezője.

A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok július 30-től érkezik a hazai mozikba, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szombathelyen, Szolnokon, Kecskeméten is műsoron lesz, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Előzetes itt.

A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm sorozat hat éve indult útjára a hazai art mozikban, évente 4-5 új epizódja kerül országszerte a mozikba, amelyek az egyetemes művészet egy-egy kiemelkedő alkotóját, korszakát vagy jeles intézményét mutatják be. A filmek sajátossága, hogy a szakértői narrációt a műalkotások látványos közeli felvételeivel vegyítik, ezzel is elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe. A sorozat korábbi, Leonardo, Caravaggio, Tintoretto, Monet, Klimt és Schiele, Van Gogh, Salvador Dalí, Bosch művészetét, valamint a Vatikáni Múzeum, az Uffizi-képtár, az Ermitázs és a Prado páratlan gyűjteményét bemutató részei továbbra is elérhetők egy-egy alkalommal a Várkert Bazár és az Art+ Cinema vetítésein. Ősztől további új bemutatókkal folytatódik a sorozat, köztük Frida Kahlo művészetét, Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani, Botticelli és Raffaello életpályáját bemutató filmekkel. A filmekről és a vetítésekről bővebben a sorozat Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai oldalon olvasható információ.

A mozivetítések mellett 2020. tavaszától elérhető a sorozat online filmkölcsönzője is a Pannonia Entertainment honlapján, a webcímen, ahol már több mint húsz művészeti mozifilm elérhető otthoni megtekintésre, magyar felirattal.

A művészet templomai: Impresszionista ritkaságok

színes olasz ismeretterjesztő film, 2020

Rendező: Daniele Pini

Főszereplők: Claire Durand-Ruel, Marianne Mathieu

Forgatókönyv: Tommaso Di Giulio

Operatőr: Giuseppe Chessa

Vágó: Giuseppe Giudice

Producer: Mario Paloschi, Claudio Montefusco, Franco Di Sarro

Korhatár: 12.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment