Egy hónap múlva újraindul az Orientale lumen sorozat

A Szent Efrém Férfikar ezúttal a Pro Musica Leánykarral énekel majd együtt.

Egy hónap múlva, 2020. szeptember 4-én, pénteken 19.30-kor a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban az Orientale lumen sorozat keretében a Szent Efrém Férfikar a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykarral ad közös koncertet. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik a keleti egyházban az új egyházi év kezdő napjához, ezért a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveket idéznek majd föl az előadók.

Szeptember elseje - nálunk az iskolakezdés, a keleti egyházban pedig a 4. század óta az új egyházi év, az Indiktion kezdő napja. A járvány miatt felfüggesztett Orientale lumen sorozat újraindulásának időpontja nagyon közel esik ehhez a jeles naphoz, amelyen a keresztény zenének a megújuláshoz, az „új emberhez” kapcsolódó műveit idézik föl az előadók. A koncerten a magyar kóruskultúra egyik legismertebb képviselője, a sokszorosan díjazott, nemzetközileg is elismert Pro Musica Leánykar lesz a Szent Efrém Férfikar vendége Szabó Dénes vezetésével.

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg az Orientale lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és sztáregyüttesek tolmácsolásában. A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg. Névadójukról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása mellett nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is.

A Pro Musica Leánykar 1986-ban, a megalakulása évében aratott nemzetközi versenygyőzelme óta a világ egyik vezető énekkarának számít. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél–Koreában, Busanban megrendezett 2. Kórus Olimpián a 3 arany érem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the Peoples Sing” Kórusverseny vándordíja, a Silver Rose Bowl /Ezüst Rózsa Serleg/. A Cantemus Gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját: 1993-ban Bartók – Pásztory Díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak. A kórus vezetője Szabó Dénes, aki kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc - díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta - díjat és 2000-ben Kossuth - díjat kapott.