Üres tér és B oldal Pécsett

Karantén-ihlette kiállítás.

Nincs szomorúbb, mint egy üres kiállítótér: magányosan, üresen, bezártan.

Nincs nagyszerűbb, mint egy üres kiállítótér: lehetőségekkel, titkokkal, új célokkal.

Ez adja a Pécsi Galéria karantén utáni első kiállításának alapját, ahol összesen 10 művész installációja látható augusztus 14-től.

A Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. Az Utak című kiállítás bezárt, újabb nem épülhetett. Mígnem a Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai kitaláltak egy módszert: meghívtak hetente egy-egy művészt, hogy a rendelkezésre álló térben és az elérhető alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzon létre a galériában egy-egy installációt. Így az alkotók egymástól elszigetelve, a járványügyi előírások maximális betartásával, de mégis dolgozhattak, és épülhetett egy új kiállítás. Közben véget ért a karantén, de a kiállítás alapötlete nem változott, 10 művész – Burkus Judit, Doboviczki Attila, Ecsedi Zsolt, Fekete Dénes, Freund Éva, Ficzek Ferenc, Hizsnyik Dénes, Kovács Balázs, Miklya Gábor, Szabó Klarissza Médea – közreműködésével az augusztus 14-i megnyitóig folyamatosan épültek a térinstallációk és intermediális alkotások.

Az alkotások épp úgy reflektálnak az elmúlt karantén-időszak sok szempontból szimbolikus üres tereire, mint a Pécsi Galéria térbeli adottságaira. A kiállítás megtekinthető augusztus 15. és szeptember 13. között a Pécsi Galéria nyitvatartási idejében.

Fordulj rá a B oldalra!

A két alkotó, Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes idén tölti be az ötvenedik életévét, ez adta az apropóját az augusztus 14-én nyílt, B oldal című kiállításuknak, amely a Művészetek és Irodalom Házában látható szeptember 25-ig. Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes egyidőben, a kilencvenes évek elején kezdték meg tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményében. Míg Doboviczki bölcsészként végzett, Hizsnyik a Művészeti Karon folytatta tanulmányait. Pályájuk, barátságuk töretlen maradt az idők során: számos művészeti akciót valósítottak meg együtt, de külön-külön is aktív művészeti munkásságot tudhatnak magukénak. A két alkotó idén tölti be az ötvenedik életévét, s ez az alkalom időszerűvé teszi a visszapillantást az elmúlt közel három évtized áttekintésére.

A kiállítás elsősorban dokumentatív jellegű: számos videó, fotó s egyéb dokumentum idézi meg a különféle művészeti “korszakok” aktivitásait: performanszok, akciófestészeti munkák, public artos események, audiovizuális kísérletek, hangművészeti alkotások, látványvetítési produkciók dokumentumai egyaránt helyet kapnak a kiállításon. A kiállítás ideje alatt több kísérőprogramot valósítanak meg, melyekre minden alkalommal más-más technikai-tartalmi kompozíciókkal, látvánnyal készülnek.