Horvát Lili az első magyar alkotó a Venice Days versenyprogramban

Szeptember 6-án este a 77. Velencei Filmfesztiválon volt Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) című filmjének világpremiere.

Ez az első magyar film, mely meghívást kapott a fesztivál Giornate degli Auori versenyprogramjába, ahová idén mindössze 10 újító, eredeti hangú alkotást válogattak be. A Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült film szeptember 24-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A világpremier nagy sikerrel zajlott le a Lidón a Palazzo del Casinò nagy vetítőtermében. Horvát Lili rendező, Stork Natasa főszereplő (lásd fotón) és Csernátony Dóra producer személyesen mutatták be a filmet a velencei közönségnek. Gaia Furrer, a szekció művészeti vezetője bevezetőjében elmondta: ez volt az első film, amelyet meghívtak az idei válogatásukba. Noha rengeteg film érkezik hozzájuk évről évre, a szelektorok egyhangúan döntöttek a Felkészülés mellett, már jóval azelőtt, hogy a nevezési határidő lezárult volna. Azt akarták, hogy mindenképpen Velencéből induljon el nemzetközi útjára ez a hipnotikus alkotás, mely nézőjét egy titokzatos területre invitálja: a szerelmet az őrülettől elválasztó homályos határsávba.

„Ez a Giornate degli Autori szekció egyetlen olyan filmje, amely Észak-Amerika legfontosabb filmfesztiváljára, a hamarosan kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra is meghívást kapott, így már a vetítést megelőzően is nagy érdeklődés övezte. A bemutató utáni első reakciók azt mutatják, hogy a velencei közönségnek a nagy klasszikus mozifilmeket idéző élményben volt része. Magával ragadta őket főszereplőnk, Márta titokzatos belső tereket megnyitó utazása” - számolt be Csernátony Dóra producer a premierről, majd hozzátette: „Velence példamutató szabályozással tette le a voksát amellett, hogy igenis élő filmünnepet fog tartani – a világ filmes közössége ki volt már erre éhezve, különösen úgy, hogy idén Cannes is elmaradt. Felemelő élmény a járvány közepén újra moziba menni úgy, hogy az ember azt érzi, hogy biztonságban van. Szigorú maszkviseléssel, gondos ültetéssel, ki- és beengedéssel meg lehet oldani ezt. A filmünk hazai bemutatóját is így tervezzük, és a moziba vágyó közönséget is hasonló odafigyelésre fogjuk buzdítani.”

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-es nyersanyagra forgatott film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi. A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk, további fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor tűnik fel a filmben.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre szeptember 24-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.