Megújul a Fjällräven legendás Expedition kabátja

Élénk színekkel frissíti idén a Fjällräven ikonikus, 1974-es Expedition kabátkollekcióját a 2020-as őszi/téli szezonra összeállított, 1974 Expedition kollekció keretén belül.

A svéd outdoor márka leghidegebb időjárásra tervezett kabátjai nemcsak a természetjárók körében népszerűek: a nyolcvanas évek korai hip-hop korszakának szereplői tették világszerte híressé a jellegzetes dzsekiket.

Az első Fjällräven Expedition Down Jacket 1974-ben debütált az outdoor öltözetek piacán. Ez az öltözék két tollkabát összevarrásával jött létre, melyben a váltakozó légcsatornák minimalizálták a hőveszteséget, a szigetelő kapucni pedig összehúzva csak a szemeket hagyta szabadon, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet viselőjének. Az idén bemutatott termékcsalád dizájnjában és funkcionalitásában is az eredeti kabát előtt tiszteleg.

Az új kollekció része három olyan könnyebb, elcsomagolható kabát, amely használható aláöltözetként is téli túrák során, valamint megbízható, jól szigetelő felső öltözetként is az enyhébb hónapokban. Ezek az Expedition Down Jacket, az Expedition Pack Down Jacket, valamint az Expedition Pack Down Hoodie.  A termékcsalád negyedik darabja egy jól szigetelő, hosszú parka (Expedition Down Parka) az mely az extrém fagyos napokon is melegem tartja a túrázót. A termékcsalád világos, letisztult színei és jellegzetes részletei mind az eredeti, 1974-es Expedition Down Jacket előtt tisztelegnek.

„Az élénk színek valóban főhajtásként szolgálnak, örökségünk eredeti színeinek elismeréseként, de ezeknek akkor is oka volt: láthatóság a hegyekben; ez a funkció ma ugyanolyan fontos” – mondja el James Lee, a Fjällräven tervezője. Minden Fjällräven termékre igaz, hogy a dizájn és a funkció mindig összefügg; nincs ez másképp au 1974 Expedition kollekcióval sem. „A fenntarthatóság magas prioritást élvez a Fjällrävennél, így nem kis munkánk volt abban, hogy az új Expedition Series ebből a szempontból is megfeleljen a magas elvárásoknak.” – mondta James Lee.

Az új termékcsalád minden kabátja 100%-ig újrahasznosított nejlonból készült, mind a külső réteg, mind a bélés. Azon termékek bélésébe, melyek szigeteléséhez tollpelyhet hasznának, kizárólag a Fjällräven etikusan előállított, 100%-ban nyomon követhető tollpelyhe került. Ám a felhasznált alapanyagokon kívül a svéd márka a javíthatóság során is a fenntarthatóságra törekszik. „Büszkék vagyunk rá, hogy olyan ruhákat és felszereléseket készítünk, amelyek generációkon át szolgálnak – ez igen fontos a fenntarthatóság szempontjából – de ehhez az is kell, hogy legyen lehetőség a javításra, lehetőleg a legelejétől. Az Expedition Pack Down Jacket kapucniját és a derékrész húzózsinórját úgy alakítottuk ki, hogy a szabadban is meg lehessen javítani, és az elülső cipzár is kicserélhető anélkül, hogy a pehelybarázdákból kibukna a tollpehely töltet. A többi termék esetén is hasonló megoldásokkal éltünk.” – mondta el James Lee.