KOMP • 3.1

Magyar kortárs zenei platform - Kettősfúgától a versenyműig.

KOMP néven újul meg a komoly hagyományokra visszatekintő Mini-Fesztivál, a Magyar Zeneművészeti Társaság kortárs zenei válogatása. A három estén át tartó sorozat immáron 33. alkalommal kíván a kortárs zene olyan platformja lenni, mely teret enged a klasszikus zenei koncertélmény kötetlenebb befogadásának, az élő párbeszédnek, a ma alkotó szerzőkkel való közvetlen találkozásoknak, bemutatóik személyesebb megünneplésének.

2020. október 13., 19.00 - Tesla Loft

A KOMP estjein a jelen elismert és a jövő ígéretes hazai és nemzetközi komponistáinak új alkotásait ismerhetjük meg. Az első koncerten hat olyan kompozíció is felcsendül, mely a közelmúltban az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született. Olsvay Endre Akrosztichonja, Tornyai Péter Bach előtt tisztelgő vonószenekari kompozíciója, valamint Derecskei András jazz stílusú fúgája az együttes előadásában hangzott el első ízben. Éppúgy, mint Dukay Barnabás művei, akivel szoros alkotói kapcsolatot ápol a tíz éves zenekar.

Derecskei András: Kettősfúga vonószenekarra

Olsvay Endre: Akrosztichon

Huszár Lajos: Álomtöredékek

Dukay Barnabás: …nem ebből a világból…

Dukay Barnabás: Égi út szívünkön át

Dukay Barnabás: Dél királynője feltámad az idők végeztével – ősbemutató

Dukay Barnabás: A Pantokrátor szentjei körében – részlet egy angyalkoncertből

Horváth Barnabás: Bevezetés és Passacaglia D. Buxtehude témáira

Tornyai Péter: Ach Gott und Herr

Solti Árpád: Rontás elleni imádság

Solti Árpád: Boszorkányszombat

Dinyés Dániel: ...le silence de l'eau

Dinyés Dániel: ...mauvaises pensées

Beischer-Matyó Tamás: Concerto antico – ősbemutató

Közreműködik:

Dratsay Ákos [3, 5, 10, 11] – fuvola, Thiago Bertoldi [10, 11] – zongora,

Anima Musicae Kamarazenekar,

Vezényel: Horváth Balázs

Moderátor: Bucz Magor Soma

A koncert a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Magyar Zeneművészeti Társasággal közös programként, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg.

A zenekar születésnapi hangversenyére nyáron a Covid-19 miatt nem kerülhetett sor. E kiemelt koncert helyett az együttes klipet készített szeretett otthonában, az Óbudai Társaskörben. A klip zenei anyagának Edvard Grieg Holberg Szvitjének első tételét választották, mely a 2010-es bemutatkozáson is elhangzott. A klip megtekinthető itt.