Muzsikáló Magyarország 2020-2021 program

HALLGATÓ Cigányzenei Minősítő Vizsga ünnepélyes díjátadó a Hagyományok Házában.

A kormány az éttermi cigányzene hagyományának felélesztését tűzte ki célul, melynek elősegítésére 2017-ben elindította a Muzsikáló Budapest programot. A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt kezdeti sikerei után a programot 2018-ban a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjesztették. Idén a Muzsikáló Magyarország címmel közzétett felhívásra összesen 173 pályázat érkezett, ebből 97 cigányzenekar kapott lehetőséget a fellépésre, ami összesen 456 cigányzenészt jelent.

A kiírás szerint a 4-5 fős cigányzenekaroknak minimum 30 fő vendég befogadására alkalmas vidéki, vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein folyamatosan működő vendéglátó egységeknél kell a hét négy napján, napi minimum három órában zenélniük. A program 2020. november 2-tól 2021. április 18-ig tart. A vendéglátó egységek a COVID-19 járvány miatti bezárása esetére vállalják, hogy az adott hónapban egy darab legalább 30 perces vagy 4 db egyenként legalább 10 perces cigányzenei felvételt készítenek és feltöltenek a Támogató által megjelölt online felületre.

Az idei pályázat keretösszege 800 000 000 forint, amelynek fedezetét a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. között létrejött megállapodás alapján a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. biztosítja. A támogatás a muzsikusok tiszteletdíjára fordítható keretösszeg. A pályázat meghirdetése annak, a járvány kitörésekor azonnal életbe lépett mentőövnek egy újabb állomása volt, amelynek keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a Kormánnyal együttműködve segítséget nyújtott a turisztikai szektor részére. Az első lépések a vállalkozások életben tartását, a nehéz anyagi helyzet áthidalását és a munkahelyek megtartását célozták, ugyanakkor az Ügynökség kiemelt feladata volt az is, hogy a zeneiparban tevékenykedő művészeknek segítő kezet nyújtson, és megteremtse annak lehetőségét, hogy a megváltozott körülmények között is folytatni tudják munkájukat. Ezt a célt szolgálva nyújtott támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség a Muzsikáló Magyarország 2020-2021 program keretében.

A cigányzenészek számára szakmai és anyagi elismertséget jelent a program, hiszen hivatásukat gyakorolhatják és ezzel rendszeres bevételhez jutnak. A projekt elindítói bíznak abban, hogy a sikeren felbuzdulva egyre nagyobb teret nyer a vendéglátóiparban az élő, hagyományos cigányzene, így lassan újra életre kelhet a hagyomány. A program szakmai vezetője, Pál István Szalonna a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt.

A szervezők szerint fontos volt, hogy a zenészek vizsga keretében adjanak számot tudásukról, melyről minősítő tanúsítványt is kapnak, ezzel biztosítva lehetne a szolgáltatás magas zenei minősége is. A Hagyományok Háza, mint kiemelt nemzeti intézmény fontosnak tartja a cigányzene és az általa képviselt szórakoztatóipari zeneszolgáltatás támogatását és fellendítését. Ezért az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) által képviselt, korábbi minőségbiztosítási rendszer megszűnésére reagálva egy új minősítő vizsgát szervez a muzsikusok számára, biztosítva ezzel a szakmai megmérettetés lehetőségét és egy új, jól működő minőségbiztosítási rendszer kialakítását. A korábban az OSZK által kiadott kategóriavizsgák és működési engedélyek továbbra is érvényesek, nem veszítenek érékükből.  Ezzel a minősítő vizsgával elsősorban azoknak kívánnak lehetőséget adni, akik nem rendelkeznek OSZK által kiadott kategóriavizsgával vagy működési engedéllyel.

A Hallgató Cigányzenei Minősítő Vizsga keretében a cigányzenekarok 18 évet betöltött prímásainak jelentkezését várják minősítő vizsgára, ahol szakmai bizottság előtt adnak számot tudásukról. Az eddig megszervezett négy vizsganapon összesen 17 prímás mutatkozott be, akik közül három hegedűs Kiválóan megfelelt, tizennégyen Megfelelt minősítési fokozatot értek el. A szeptember 12-13. és szeptember 19-20-i minősítő vizsgán a bírálóbizottság tagjai voltak: Kállai Kiss Ernő, klarinétművész (a bizottság vezetője), Déki Lakatos Sándor, hegedűművész-prímás, Lakatos Miklós, hegedűművész-prímás, Nemlaha György, újságíró, szerkesztő, művészeti és zenei író, Szenthelyi Miklós, hegedűművész, Szirmai László, ének-, zongora- és harmonika-művész, nótaszerző. A sikeres vizsgát tett prímások tanúsítványukat a sajtótájékoztató keretében megrendezett ünnepélyes díjátadón vehették át.