Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó

2020. október 31., szombat, 19:00 – TRIP Hajó WebSzínház STREAM.

Koncertszínházi extra kiadás a Budapest Bárral a világ összes pontjára. A tizennégy karátos autó világkörüli útra indul! A TRIP 2020. augusztusában bemutatott darabja október 31-én, filmre alkalmazott koncertszínházi előadásként otthonába viszi az évad legizgalmasabb előadását! A filmben a dalok, a történet ugyanúgy kibontakozik majd, mint a színházi előadásban, az egyedi élményt mindenki a saját, biztonságos környezetében élvezheti a streamelt koncertszínházi előadás által.

Több generáció kedvenc regényírója egy olyan zenekart is megihletett, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írtak dalokat. Így lett Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester sivatagi ámokfutásából varázslatos összművészeti élmény. „Rejtő feszes poéntornádójához elsőre megtisztelő, azonban lehetetlennek tűnő feladatnak látszott dalokat írni. Szerencsére a briliáns karakterek szinte maguk írták a szövegeket és a dallamokat a fejemben, sokat segítettek Keresztes Tamás zenei szempontból is értő, érzékeny iránymutatásai – vallott Szűcs Krisztián a munkafolyamatról.

A tizennégy karátos autó tizenkét dallal kísért groteszk kalandjain kacaghat a közönség. Mivel a koncertszínház legalább annyira színházi, mint zenei élmény, a dalokat nem énekesek, hanem nyolc kitűnő színművész adja elő: Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. A produkció rendezője és egyben díszlettervezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki Divinyi Rékával együtt adaptálta színpadra a regényt. A zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a színpadi jeleneteket a vibráló hangulatú dalok fűzik össze.

A TRIP felismerte, hogy bárhová, bárkihez el tudja juttatni a kulturális tartalmait online – így a 2020/21-es évadban a hajón tervezett premierek mellett egy új repertoárt is épít, kifejezetten a virtuális térre tervezve. Márciusban, a tomboló pandémia egyik legfájóbb mellékhatása a színházak ideiglenes bezárása volt. A TRIP a világban elsőként alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, és március 12-én megalapította az Első Magyar Karantén-Színházat. Az egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően a Reuters és a The New York Times cikkei után a kínai vezető TV-csatorna, a CGTN stábja is megjelent a TRIP hajón, hogy élőben tudósítson programjairól. Az egyedi kulturális platform híre 48 országban, több száz millió emberhez jutott el. Az évadban a TRIP Hajó saját platformján közvetíti élő stream előadásait, koncertjeit, kulturális programjait.

A színpadon: a Budapest Bár zenekar (Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Bence), Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h.

Jelmez: Bartos Letícia

Dalszövegek, zene: Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László és a Budapest Bár zenekar

Hangszerelés: Budapest Bár, Korrepetitor: Szép András

Dramaturg: Divinyi Réka

Rendezőasszisztens: Szakács Zsuzsa

Rendező: Keresztes Tamás

A TRIP előadása a Budapest Bár zenekar közreműködésével.

STREAM jegyek itt.