Grecsó Krisztián: „A mesélésnek varázsereje van”

Kortárs írók a Kortárs Felbeszélésekről.

A hangoskönyvek új korszakát hozta el a Kortárs Felbeszélések podcast, melyben kortárs magyar írok novelláit hallgathatók meg Nyáry Krisztián különleges ajánlói társaságában. De milyen lehet egy író számára, ha népszerű színművészek előadásában találkozik saját írásával? A kérdésre Tóth Krisztina és Grecsó Krisztián válaszolt. A Kortárs Felbeszélések podcastsorozatban 27, a kortárs magyar irodalmi világot reprezentáló novellát keltenek életre a Radnóti Színház művészei és vendégművészei, valamint az ő előadásukban hallhatók a Nyáry Krisztián tollából megszülető, különleges kedvcsinálók is

„Tudományos kutatások bizonyítják: amelyik gyereknek felolvastak 2-5 éves kora között, magasabb lesz az IQ-ja, sokkal kreatívabb lesz, és jóval együttműködőbb, ha közösségbe kerül” – mondja a podcastban szereplő novellákhoz különleges hangvételű ajánlókat író Nyáry Krisztián. „A felolvasás jótékony hatásai nem szűnnek meg felnőttkorban sem, bár az olvasás képes pótolni a szerepét. Az ok egyszerű: egy hosszabb szöveg megértése, a cselekmény követése, a történet részleteinek áttekintése teljesen más gondolkodást kíván, mint a ránk zúduló napi információk gyorselemzése. Segít karbantartani az intelligenciánkat, kreativitásunkat, empátiánkat és problémamegoldó képességünket. Ezért is vállaltam örömmel a felkérést, hogy vegyek részt a Kortárs Felbeszélések programban. Egy 10-12 perces novella meghallgatása azt teszi az elménkkel, amit egy rövid edzés a futógépen a testünkkel. Ráadásul lehetőség nyílik rá, hogy megtaláljuk a kedvenc szerzőinket, akiket aztán este, az ágyban fekve már könyvből olvashatunk."

Tóth Krisztina, aki két írásával is szerepel a projektben, biztos benne, hogy sok olyan hallgatója is lesz ezeknek a szövegeknek, akik egyébként nem, vagy csak ritkán olvasnak kortárs irodalmat. Vagy azért, mert nem tudnak tájékozódni, vagy azért, mert valamikor, valamiért elment a kedvük a kísérletezéstől. „A színészek egyszerűen fantasztikusak! Ami az én két kiválasztott novellámat illeti, odavagyok Rusznák András előadásáért és Kováts Adél is lenyűgöz, ahogy mindig. András úgy kelti életre ezt a fiatal srácot, mintha nem is színészi előadást hallanánk, hanem az élő figurát magát. Adél fáradt asszonyának hangjában pedig benne van az egész leélt élet szomorúsága: eszköztelen természetességgel szólalnak meg. A legjobb dolog, ami ezekkel a szövegekkel történhetett” – teszi hozzá.

„A mesélésnek varázsereje van, a hang olyan, mint az érintés, a simogatással egyenértékű gyógyír. Ezt, míg gyerekek vagyunk, tudjuk, aztán valamiért elfeledjük. A mondott írás ezért misztérium, mágia, mert a bennünk lakó gyerekhez szól” – árulja el Grecsó Krisztián. „Általában már az első mondatnál tudom, a színész megtalált-e engem, a hangja megszerette-e a szövegemet. Sodró Elizát az első szavak után megkönnyebbülve, mosolyogva, örömmel hallgattam végig. Az egyik zsánerszövegemet mondja, féltettem az írást. Nem volt mitől. Jó »hangra került«.” 

A Kortárs Felbeszéléseket a Volvo Autó Hungária és a Radnóti Színház hívta életre együttműködésben a Magvető Kiadóval, hogy a biztonságos és fenntartható vezetési élmény inspiráló, elgondolkodtató irodalmi kalandokkal legyen teljes. A sorozatban Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Harag Anita, Háy János, Jászberényi Sándor, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Szaniszló Judit, Tar Sándor, Tóth Krisztina és Vida Gábor 27 novellája Bálint András, Börcsök Enikő, Gazsó György, Kováts Adél, László Zsolt, Lovas Rozi, Martin Márta, Martinovics Dorina, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán és Sodró Eliza előadásában hallható. Az ajánlókat Baki Dániel, Mészáros Blanka és Nagy Márk tolmácsolja. A gyártó a BETONE Stúdió, a műsorvezető pedig Till Attila, a teljes sorozat már érhető a Spotify-on, az Apple és a Google Podcasten.