20 éves a pécsi világörökség, Sopianae ókeresztény temetője

Jubileumot ünnepel Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága!

Az UNESCO Világörökség Bizottsága „Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét” éppen 20 éve, 2000. december 2-án vette fel a Világörökség Jegyzékbe, kulturális örökség kategóriában. A pécsi belvárosban feltárt leletegyüttes különlegessége abban rejlik, hogy építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Az elmúlt 20 évben Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciói lettek a világörökségi helyszínek, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. adatai szerint 125 országból érkeztek turisták a világ minden tájáról. 2007 óta több mint 600 ezer látogató kereste fel az ókeresztény sírkamrákat, temetői helyszíneket. A világörökség gondnokság egyik kiemelkedő feladata a helyszín bemutatása örökségpedagógiai programokon keresztül, ebben országos szakmai hírnévre tett szert az itt kialakított rendszer. Népszerűek az egyedülálló múzeumpedagógiai lehetőségek, mint például a pécsi diákoknak tartott ingyenes rendhagyó történelemóra is. Ennek során a múzeumi térben megidézik az adott történelmi kort, és ezzel az időutazással teszik igazán élményszerűvé a foglalkozásokat. Ezeknek a programoknak is köszönhető, hogy a látogatók mintegy 40%-a diákok és pedagógusok közül került ki, akik részben pécsi iskolák tanulói, részben osztálykiránduló csoportok voltak. A turisták körében nagy érdeklődést váltanak ki a vezetett Világörökségi séták, és a fejlámpás, titkokkal teli Éjszakai tárlatjárat is. Legnépszerűbbnek a Föld alatti Pécs program bizonyult, melynek során a Cella Septichora ókeresztény emlékeinek bemutatása után a séta az 5 szintes pécsi pincerendszerben egy pohár pezsgő kóstolásával zárul.

A Cella Septichora Látogatóközpont – mely Bachmann Zoltán tervei alapján készült – 2007 óta fogja össze egyetlen 1800 négyzetméteres komplexumba a Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket, sírkamrákat. A Látogatóközpont nemcsak turisztikai attrakcióként, hanem programok helyszíneként is sok élményt nyújtott a látogatóknak. Kiállítások, irodalmi estek, könyvbemutatók, koncertek, balettelőadások, szakmai konferenciák és sok pécsi pár esküvői szertartása is zajlott ebben a különleges hétkaréjos térben. A Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai minden évben különösen sok látogatót vonz, a Zsolnay Fényfesztivál során pedig mindig látványos fényfestés látható itt. Több alaklommal került sor a helyszíneken kívül szabadtéri tematikus sétákra, flash mob akciókra is, ezek a pécsiek kötődését, identitását igyekeztek erősíteni.

2015-ben az Értékes Pécs pályázat eredményeként a Cella Septichora Látogatóközpont a mai kor igényeinek megfelelő infokommunikációs eszközparkkal bővült (interaktív tablók, multimédiás eszközök, LCD TV-k stb.), továbbá 3D animációk, filmek, makettek teszik könnyebben értelmezhetővé az ókeresztény temető emlékeit. A szakmai munka színvonalát jól tükrözik azok a nemzetközi pályázatok, melyekben fontos projekteket valósítottak meg a kollégák. Ilyen például a Római Császárok és Borok tematikus útja, melynek keretében egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek Sopianae Roman Walk, azaz római séta Sopianaeban néven, amely városszerte 23 épületet ismertet a valahai római világból, ráadásul igen változatosan: bazilikától kezdve az iparnegyeden át a temetőkig.

Sajnos a vírushelyzet miatt a 20 éves évforduló megünneplésére tervezett Világörökség Nap és a szakmai konferencia is később kerülnek megrendezésre, de az idei évben tartogat még újdonságot a világörökség csapata.