Nézőszámrekord az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon

Még nem késő bekapcsolódni.

A vírushelyzet miatt az online térbe kényszerült Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál több, mint tízezer nézőt vonzott a január 8-i zeneakadémiai nyitókoncertjére, de rendkívül népszerűek a rendezvénysorozat weboldalára folyamatosan felkerülő zenei játékok is. Félidei hírmondó. A fizikai és kulturális határokon átívelő, nemzetközi együttműködésekkel tűzdelt Átlátszó Hang Fesztivál megmutatta, hogyan lehet kihozni a legjobbat a vírus szülte szükséghelyzetből. Az online közvetítéseknek hála, világszerte ezrek nézték a fesztivál eddigi koncertjeit, az egyes események utáni Zoom közönségtalálkozókon pedig rendre több tucat lelkes koncertlátogató jelent meg. A beszélgetéseket az Átlátszó Hang művészeti vezetője, Gryllus Samu moderálja, és lehetőség nyílik arra, hogy a nézők egyenesen a művészektől, alkotóktól kérdezhessenek, műhelytitkokat tudjanak meg az alkotói folyamatról.

Aki pedig még nem kapcsolódott be az idén 8 éves kortárs zenei eseményfolyamba, az nem késett le semmiről: január 17-ig még számos program, köztük ősbemutatók várják az érdeklődőket. Hogyan válik egy zenei motívum virálissá? – erről beszélget január 14-én Fekete-Kovács Kornél, az Art of Virus ötletgazdája projekt-partnereivel, Ávéd János és Varga Judit zeneszerzőkkel.

Január 15-én a Müpában a MIKAMO – Közép-Európai Kamaraegyüttes lép színpadra Ajtony Csaba vezetésével, koncertjük Schubert Rosamunda-közjátékai köré szerveződik. Ősbemutatóként felhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, valamint Varga Abigél (Magyarország), Mathias Schmiedhammer (Ausztia) és Ivan Buffa (Szlovákia) új alkotásai.

Január 16-án a BMC koncerttermében Pierrot alakja körül összpontosulnak a zenei cselekmények: az UMZE Kamaraegyüttes tolmácsolásában először Arnold Schönberg mára klasszikussá vált dalciklusa a Pierrot lunaire, majd Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére írt Pierrot variációk című művének ősbemutatója hangzik el, előbbi Molnár Anna, utóbbi pedig Kolonits Klára és Erdős Attila énekesek szólójával.

Január 17-én, a fesztivál téli eseménysorozatának zárónapján két izgalmas program is várja az érdeklődőket, 11 órakor online workshop a Soharóza kísérleti kórus tagjaival, 18 órától pedig a 2013-ban alapított CentriFUGA összművészeti koncertsorozat Szűcs Dóra táncművészt látja vendégül, az ő koreográfiáira komponált zeneműveiket mutatják be az est szerzői (CentriFUGA alkotói: Horváth Márton Levente, Tornyai Péter, Kedves Csanád, Bolcsó Bálint, Bali János, Szőcs Márton, Balogh Máté).

Az Átlátszó Hang idén saját játszó-térrel is készült, a weboldalon található Játszóterek menüpontban különböző virtuális zenei játékokban próbálhatják ki magukat az érdeklődők. A kattintásszám alapján a játékkedv igencsak magas, a közösségi zongorát vagy a látogatók interakciójára épülő zenei szimulátort számos látogató kipróbálta már. Jelenleg négy játék működik a virtuális játszótéren, de a fesztivál ideje alatt minden nap újabb meglepetés érkezik. Magyar és külföldi alkotók kreációival egyaránt találkozhatnak a játékos kedvű látogatók, többek közt Kertész Krisztián, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszékének interaktív média oktatója is elhelyez majd egy programot az online játszó-térben.

Az események online streamjei ingyenesek, de a szervezők továbbra is kérik, hogy akik tehetik, a weblapon, az egyes koncerteknél megjelölt civil szervezeteknek adományozzák képzeletbeli jegyük árát. Azok pedig, akik lemaradtak egy korábbi programról, vagy újra megnéznék kedvenc előadásukat, látogassanak el a fesztivál honlapjára, a korábbi koncertek visszanézhetőek az egyes eseményeknél.

Az Átlátszó Hang részletes programja itt, Facebook oldal itt.