Két könyv a születés hőseiről

Eddig is tudtuk, hogy a nők nagy harcosok, de hogy milyen sokféle helyzetben kell helyt állniuk pontosan, gyakran elfelejtjük.

Pedig a legelső ilyen komoly csata a születés. Két szerzőnk egy baba világra hozatalának csodáit és félelmetesnek tűnő kihívásait mutatja be, illetve azt: a nők gyakran bátrabb katonaként küzdenek otthon, békeidőben, mint a legelszántabb férfiak a csatatéren. Emma Donoghue, A szoba szerzőjének új kötete Dublinba kalauzol minket, a spanyolnátha idejére, egy lázas szülészeti osztályra, ahol a nővérek lelki erején és szolidaritásán múlik szinte minden. Sofia Axelrod gyereknevelési könyvében pedig egy olyan gyengéd, mégis roppant hatékony módszert mutat be, mely forradalmasítja az altatást megkönnyítve rengeteg szülő életét.

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják be. Nincs ez másképp új regényében sem, mely 1918-ban, a spanyolnátha idején játszódik Dublinban, egy lázas szülészeti osztályon. Az ír város nemcsak az első világháború miatt szenved, de a rohamosan terjedő járvány is egyre szedi áldozatait: az emberek maszk mögött és rettegésben élik az életüket. A gyógyításhoz a kórházakban alig van eszköz, gyógyszer, a háborús szükséghelyzetben az ápolók és orvosok szinte csak a saját kreativitásukra számíthatnak. És még valamire, ami szinte a legfontosabb fegyver az anyák és csecsemők életéért való küzdelemben: a női szolidaritásra. A Hívnak a csillagok sodró lendületű, letehetetlen regény, mely a reményről és női összekapaszkodásról szól még a legnehezebb időkben is.

1918, Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják. A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney. A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben. Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni nyomban klasszikussá vált új regényével Emma Donoghue.

Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír. A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték. Korábbi regénye a 21. Század Kiadónál: A rokon (2020).

Sofia Axelrod: Mitől alszik jól a baba?

Mi köze lehet egy tudományos módszernek a valódi élethez? Hogyan mondhatja meg egy tudós, miként tudom altatni a kisbabámat? Úgy, hogy az a tudós maga is anyaként tapasztalta meg a módszer előnyeit. Sofia Axelrod pontosan tudja, miről beszél, és tanácsai hogyan működnek a gyakorlatban, amikor Nobel-díjas kutatási mentorának eredményeit közérthető formában tárja elénk. A Gyengéd altatáshoz szoktatás programja négy programpontját bárki könnyedén elsajátíthatja a roppant olvasmányosan megírt kötetből. A szöveg jól strukturált, esettörténeteket, kiemelt tippeket, könnyen visszakereshető összefoglalókat tartalmaz. Sofia Axelrod módszerének köszönhetően a kialvatlanságtól kóválygó, holtfáradt anyukák és apukák fellélegezhetnek, és végre szundíthatnak egy jót. Vagy sokat. A kiegyensúlyozottan alvó babáikkal együtt. A kötet tanácsait megfogadva a szülők úgy érezhetik majd, hogy az altatás nem is olyan nagy küzdelem, és a gyerekszobában újra béke honol majd.

Gyengéd, tudományos, a legfrissebb kutatásokra alapozott módszer, hogy a kisbabád végig aludja az éjszakát. Az alvás és az alváshiány sarkalatos probléma az újdonsült szülők számára. Az újszülöttek rendszerint két-háromóránként ébrednek fel, a karikás szemű, kimerült szülők leghőbb vágya egy éjszaka, amit háborítatlanul végigalhatnak. Tanács van bőven, a legfrissebb kutatások azonban egész mostanáig nem voltak hozzáférhetők. Sofia Axelrod első gyermeke születésekor rájött, hogy a tipikus altatási tanácsok ellentmondanak rendelkezésre álló tudományos ismereteinknek, köztük Axelrod mentorának Nobel-díjjal kitüntetett kutatásaival is.

Miért érdemes normál helyett vörös izzót tenni a gyerekszobába?

Miért nem igaz az ősrégi jótanács, hogy „Alvó babát ne ébressz fel”?

Hogyan alakíthatjuk ki az egészséges rutint?

Hogyan szoktassuk be az alvást gyengéden, minimális (2 percnél kevesebb) sírással?

Axelrod a test cirkadián ritmusáról, belső órájáról szerzett legfrissebb értesüléseinkre hagyatkozó módszere forradalmasítja az altatást. Lényege, hogy kerüljük el, hogy a belső óránkat a fény és a külső ingerek megzavarják. Segítségével maguktól csitulnak el a kicsik, könnyebben alszanak el, és végigalusszák az éjszakát. E módszer birtokában a baba és a szülők egyaránt kipihenhetik magukat.

Sofia Axelrod, PhD – neurológus, kétgyermekes anya. Saját babáinál elsöprő eredményeket ért el, és ezután számtalan családdal foglalkozott alvástanácsadóként. Mentora, Michael W. Young a New York-i Rockefeller Egyetemen működtet alváslabort, és 2017-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

Mások a kötetről

„Bárcsak meglett volna nekem ez a könyv, amikor kismama voltam!” – Tovah P. Klein, PhD, a Barnard College Csecsemőfejlesztő Központjának igazgatója

„A kimerült olvasó hálás lesz a téma szakértőjének világos, érthető útmutatójáért.” – Publishers Weekly

„Felbecsülhetetlen forrás – végre a babák és a szülők is rendesen kialudhatják magukat.”  – Library Journal