Holokauszt emlékesteket tart a Viasat History

Az informatív történelmi csatorna a közelgő holokauszt emléknap (január 27.) alkalmából három vasárnap esti, illetve egy teljes napi műsoridejét a témakörnek szenteli.

A zsidóság történetét bemutató dokumentumsorozata mellett két kiemelt, eddig még nem látott műsorral is készül: a Török útlevél 2021. január 24-én, az Egy nap Auschwitzban pedig 2021. január 31-én nyújt betekintést a legsötétebb pillanatokba.

A visszaemlékezést 2021. január 17-én 21 órakor egy Schindler listájára emlékeztető történet, A náci, aki zsidókat mentett: Karl Plagge című dokumentumfilm nyitja, amely az őrnagy tetteit mutatja be: hivatásának ellenszegülve 1240 zsidó férfit, nőt és gyereket mentett meg, majd foglalkoztatott.

Az emléknapot közrefogó vasárnap estéken 21 órától országos premierrel érkezik a Török útlevél (2021. január 24.) és az Egy nap Auschwitzban (2021. január 31.) (lásd fotón) – előbbiből a török diplomaták franciaországi és egyéb európai országokban töltött időszakát ismerhetik meg a téma iránt érdeklődők, akik akkoriban több tízezer zsidó életét mentették meg török útlevelek kiadásával. Utóbbiból pedig kiderül, hogyan zajlott az auschwitzi koncentrációs táborba kényszerültek egy teljes napja – mind az áldozatok, mind az elkövetők szemszögéből.

Az emléknapon, azaz január 27-én pedig délelőtt 11:20-tól egészen 18 óráig a Viasat History egy teljes képet fest a sötét kor történéseiről a Megsemmisítés – az európai zsidók kiírtása című dokumentumsorozatával. Ebben a holokauszt gyökereit vizsgálja és megpróbál feltérképezni, hogyan gondoltak ki és hajtottak végre egy ilyen volumenű bűntényt.