Fischer Iván 70: Amszterdam, Berlin és Budapest együtt ünnepel

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván.

A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül. Január 20-án tölti be hetvenedik életévét a világhírű karmester, Fischer Iván, aki a Kocsis Zoltánnal együtt alapított Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatói pozíciója mellett az amszterdami Concertgebouworkest tiszteletbeli vendégkarmestere és a Konzerthausorchester Berlin tiszteletbeli karmestere.

A három neves együttes közösen ünnepli a maestro születésnapját: a jeles napon este fél 9-től honlapjaikon egyszerre közvetítik azt a közösen szerkesztett összeállítást, amelyben Fischer Iván által írt, vezényelt vagy rendezett darabokat, emlékezetesebb koncerteket idéznek fel. Az ingyenesen elérhető, mintegy másfél órás koncertfilmben helyet kaptak részletek például Beethoven 8. vagy Mahler 1. szimfóniájából, illetve a Figaro házassága és a Falstaff című szcenírozott operákból is. A felvételek között ismert tisztelők, barátok mondják el köszöntőiket. A Fischer Iván 70 összeállítás a weboldalon látható, január 20-án 20:30-tól.

A Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója zenészcsaládba született 1951-ben, Budapesten zongorázni, hegedülni, később csellózni tanult, illetve zeneszerzés-tanulmányokat folytatott, hogy aztán Bécsben, Hans Swarowsky karmesterosztályában folytassa stúdiumait. Fischer Ivánt a világ legeredményesebb zenekarvezetői között tartják számon, hírnevéhez a BFZ intenzív nemzetközi turnétevékenysége mellett nagy szakmai visszhangot és közönségérdeklődést kiváltó hanglemezeinek sora is hozzájárult. Nagy sikerű opera-előadások rendezője is, 2018-ban megalapította a Vicenzai Operafesztivált, emellett az utóbbi években zeneszerzőként is tevékeny: műveit bemutatták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon, Németországban és Ausztriában is. Rangos nemzetközi díjai mellett (Kristály díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima díjas.

A Kocsis Zoltánnal együtt alapított Budapesti Fesztiválzenekar a magyar zenei élet egyik sikertörténete: a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, kétszer nyerte el a Gramophone-díjat, egyszer pedig Grammy-díjra is jelölték. Fischer Iván újító személyiség, együttese innovatív koncertjei (Autizmusbarát Kakaókoncert, Titokkoncert, Midnight Music, Concertino, TérTáncKoncert, Közösségi Hét, Zsinagógakoncertek) világszerte különlegesnek számítanak. Fischer saját fesztiválját, a „Bridging Europe – Európai Hidak” elnevezésűt, amely minden évben más nép kultúrájára fókuszál, a Művészetek Palotájával közösen indította útjára, csakúgy, mint a híressé vált zenei maratonokat, melyeken egy zeneszerző vagy egy korszak művei hallhatók egész nap – a következő, február 6-án Liszt és Berlioz műveiből válogat.