MyFrenchFilmFestival 2021

Január 15-től egy hónapon át, egészen február 15-ig.

A MyFrenchFilmFestival.com, a UniFrance és a Francia Intézet szervezésében MyFrenchFilmFestival a Cinegón is! A válogatásba összesen 10 film került be, amelyek egyenként 650 Ft-ért tekinthetők meg, illetve kedvezményes bérlet is váltható mind a tíz filmre 1500 Ft-ért. A filmek francia nyelvűek, legtöbbhöz társul magyar és angol felirat, egy részük pedig angol felirattal érhető el. A játékfilmeken kívül még ingyenesen elérhető el 20 rövid- és animációs film a fesztivál oldalán.

A válogatásba bekerült alkotások:

Ha már fel kell nőni

2019, francia dokumentumfilm, 135 perc - rendező: Sébastien Lifshitz

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Emma és Anaïs a legjobb barát, életük szinte mégis mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon a két tinédzsert, a hétköznapi életük radikális változásain, és első élményeken keresztül. Személyes történetükön keresztül egy ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

Neked is jár a szerelem

2019, francia romantikus film, 99 perc - rendező: Hafsia Herzi

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Lila mindennél jobban szereti Rémi-t, ezért nehezen éli meg hűtlenségét és a szakításukat.  Egy nap Rémi bejelenti, hogy elmegy egyedül Bolíviába, hogy végiggondolja az életét, és megértse az elkövetett hibáit. Ez azt az érzést kelti a lányban, hogy kettejük története még nem ért véget... Viták, vigasztalódások, bizakodások között az őrületig való szerelemben Lila egyre messzebbre sodródik…

Ez mekkora!

2020, francia vígjáték, 101 perc - rendező: Sophie Letourneur

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Claire világhírű zongorista tehetség. Körbejárja a világot, férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, ami felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat. Miután kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit, Claire a legrosszabb rémálmára ébred - terhes lesz.

Felicitá

2019, francia vígjáték, 88 perc - rendező: Bruno Merle

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta - szószerint a semmiből.

Just Kids

2019, francia dráma, 102 perc - rendező: Christophe Blanc

Francia nyelven, angol felirattal.

Miután a három testvér, Jack, Lisa és Mathis elvesztették szüleiket, meg kell küzdeni magukért. A 19 éves Jack kérvényt nyújt be, hogy gyámja lehessen testvéreinek, és hamarosan ő felel mindenért - saját jövője mellett a hamarosan felnőtt húgáért, de főleg 10 éves öccséért. Lisa elhagyja a várost, hogy Dél-Franciaországba költözzön. Hasonlóan dönt Jack is, aki öccsével kel útnak. A kaland, az újrakezdés erőt ad nekik, miközben vállukon a múltjuk is.

Camille

2019, francia dráma, 90 perc - rendező: Boris Lojkine

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál 2019 – Közönségdíj

Camille, a fiatal és idealista fotóriporter Közép-Afrikába utazik, hogy tudósítson a készülődő polgárháborúról. És nemcsak az ország, hanem hamarosan – bár nem egészen ugyanabban az értelemben – az események forgataga is magával ragadja.

Orphée

1950, francia fantasy film, 95 perc - rendező: Jean Cocteau

Francia nyelven, angol felirattal

Jean Cocteau klasszikusa a jelenbe helyezi Orfeusz tragédiáját. A történet egy sor költői, gyakran nehezen megfejthető metaforából tevődik össze. A költő Orfeusz megismeri Halál hercegnőt, aki teljesen elvarázsolja őt. Amikor a hercegnő gyilkosokat küld a férfi felesége, Euridiké ellen, Orfeusz hitvese keresésére indul.

Les Héros ne meurent jamais / Heroes Don't Die

2019, francia dráma, 85 perc - rendező: Aude Léa Rapin

Francia nyelven, angol felirattal.

Miután egy idegen megállítja Joachimot egy párizsi utcán, elkezd abban hinni, hogy egy szerb katona reinkarnációja, aki ugyanaznap halt meg, amikor ő megszületett. Barátjával, Alice-szal és egy kis filmes csapattal útra kel Boszniába, hogy megismerje előző életét. Az országban továbbra is a háborús múlt kísért, Joachim pedig rátalál a halhatatlanságra.

Josep

2020, francia-belga-spanyol animációs film, 74 perc - rendezők: Aurel, Frédérik Chaillou

Francia nyelven, angol és magyar felirattal

1939, február. Spanyol köztársaságiak Franco diktatúrája elől Franciaországba menekülnek. A francia kormány a szabadságukat korlátozó gyűjtőtáborokban helyezi el a menekülteket, ahol alig jutnak tisztálkodási lehetőséghez, vízhez és élelemhez. Az egyik ilyen szögesdróttal övezett táborban két férfi barátságot köt. Egyikük egy őr, a másikuk Josep Bartoli (Barcelona 1910 – NYC 1995), a Franco rendszere ellen harcoló illusztrátor.

Madame

2019, svájci dokumentumfilm, 93 perc - rendező: Stéphane Riethauser

Francia nyelven, angol felirattal.

Egy nagymama és unokájának intim beszélgetése szexualitásról, genderről és az identitás továbbadásáról. A családi archív felvételekből készült dokumentumfilmben a rendező érzékenyen mutatja be, ahogy nagymamájával megküzdenek a köztük lévő generációs különbségekkel, valamint Svájc konzervatív, patriarchális társadalmával.