Koncertfilm az egri Török Fürdő leengedett medencéjéből

Kerekes – Live: Water

Az egri Török Fürdőben forgatott koncertfilmet a Kerekes. A 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a leengedett medencébe épített színpadon rögzítették a Live: Water című anyagot, amelyben a zenekar - szokásától eltérően - teljesen akusztikus hangszerelésben jelentkezik. A zenék hangulatát a helyszínhez igazítva állították össze: áthangszerelt saját számok, illetve belső-ázsiai, kaukázusi és török dalok előadásával. 

Bár az egyik kedvenc helyén, az egri Török Fürdőben vette fel koncertfilmjét a Kerekes, a zenekar mégis az eddigi legnehezebb forgatásán van túl. A helyszínkét szolgáló medencét 21 órakor kezdték leereszteni, csak ez után indult a színpadépítés és a hang-fénytechnika beszerelése. A forgatás – Szőke Barna rendező irányításával –éjfélkor kezdődött és hajnal fél 4-ig tartott. E mellé párosult a 32 fokos hőmérséklet és a 100%-os páratartalom.

„A Bakui Magyar Nagykövetség keresett meg minket, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívok és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk. Az aranykupola alatti öt másodperces visszhang teljesen más zenei gondolkodást igényelt. Azonnal láttuk, hogy minden számunkat át kellett hangszerelni, szerkeszteni. A magas páratartalom és az egyedi látványvilág mellett a zenekarra jellemző magas szintű muzikalitás is nagy hangsúlyt kap ebben a történelmi atmoszférában. A saját szerzeményeink mellett hat türk dalt is átdolgoztunk a Kaukázustól Belső-Ázsiáig, így például az anatóliai rock stílus egyik nagy slágerét, a Yekte-t Zsombor törökül énekli” – meséli Fehér Viktor, a Kerekes dobosa.

A filmet hat országban – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán és Türkmenisztán – mutatják be.  A Water egy négyrészes koncertfilm-sorozat második állomása. Az első rész a hollókői vár tetején rögzített Live: Air nemrégiben önálló albumként is megjelent. Tavasszal Fire címmel egy akusztiks népzenei, míg nyáron a rockosabb hangvételű Earth megjelenését tervezi a Kerekes.

Az egri Török Fürdő, a vidéki Magyarországon egyedüliként fennmaradt török fürdő, amely több évszázados múltra tekint vissza. A Török medence még 1610 és 1617 között, a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A fürdő többi részét az évszázadok alatt fokozatosan építették hozzá az eredeti török építményhez. Kiemelkedő látványt nyújt az 1980-ban fejújított kupola, melyet körülbelül 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolták.

Kerekes – Live: Water:

Playlist:

00:00 - Xayrli tong (Uzbekistan)

02:12 - Szilaj (Følkland) written by Kerekes

04:37 - Sari Gelin (Azerbajian)

07:04 - Yekte (Türkiye)

11:32 - Tűz lángja written by Kerekes

15:44 - Attilanin koshok yry (Kyrgyzstan)

17:15 - Gyzlar (Turkmenistan)

18:13 - Hunør Khan (Følkland) written by Kerekes

22:38 - Kozimnin Karasi (Kazakhstan)

24:35 - Bartók in the Sky with Jesus written by Fehér Zsombor

25:33 - Aranycsődör (Følkland) written by Kerekes

28:06 - Dervis written by Kerekes