Egy bajnokság/torna győztesének megtippelése megkezdés előtt

Akár csak egy baráti beszélgetésben, vagy fogadásnál is nagyon nehéz azt pontosan megtippelni, hogy ki fog megnyerni egy bajnokságot vagy tornát. Segítünk!

Visszagondolva az elmúlt évek népszerűbb sportágainak legjobb ligáira, elmondható, hogy azért nem voltak óriási meglepetések a győzteseket illetően. Legalábbis ez a trend, hiszen azért ott volt a Leicester City csapatának hihetetlen sikere az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban vagy mondjuk lehet említeni az amerikai profi jégkorong-bajnokságból, az NHL-ből a St. Louis Blues csapatát. Utóbbi a szezon elején még a legesélytelenebbnek számított, így ha valaki véletlenül rájuk fogadott, az hatalmas profitra tehetett szert - egy ilyen fogadó biztosan volt is az Államokban. És a szezon indulása előtti esélyeket rengeteg minden befolyásolja, nem csoda, hogy az online sportfogadás világában az ilyen jövőbeni (futures) fogadásokat nagy lutrinak tartják sokan.

És összességében el is lehet mondani, hogy egy adott mérkőzés eredményét jóval könnyebb eltalálni, mint azt, hogy éppenséggel ki nyer meg egy bajnokságot egy adott sportban. Hiszen nem lehet tudni, hogy mikor dőlnek ki a sztárok, milyen igazolások történnek és mondjuk az amerikai baseball bajnokságban 150-nél is több meccs van egy szezonban, ami meg rengeteg idő. Nézzük csak meg közelebbről, mi is a titka azoknak, akik képesek akár előre megmondani, hogy ki nyeri meg mondjuk a spanyol vagy éppen az angol labdarúgó-bajnokságot, azaz stratégiák jönnek egy bajnokság győztesének megtippeléséhez!

Ritka a meglepetés

Kezdjük kapásból azzal, hogy nézzük meg, hogy milyen esélyekkel és szorzókkal kínálják a különféle bukmékerek az esélyeket előzetesen. Ezeknél a fogadási típusoknál nagyon komoly különbségek lehetnek a szorzókban, ez pedig azért van, mert a fogadóirodák sem nagyon tudják még belőni pontosan, hogy kik az esélyesek. Szóval, ha jó pár helyről már begyűjtöttük a szorzókat, akkor képet kaphatunk arról, hogy összességében kit tart a piac a legesélyesebbnek és kit tartanak valamennyire esélyesnek. Ez azért fontos, mert sokan gondolkodnak olyan stratégiában, hogy akár megfogadnak négy-öt meglepetés-csapatot is, hátha bejön valamelyik és akkor lehet kaszálni.

Ez azonban nem mindig segítség, hiszen a Leicester City történetéhez hasonló csodás siker nem sűrűn fordul elő. 4-5 meglepetést megjátszani jó ötletnek tűnhet, csak az esetek döntő többségében egyik sem fog bejönni. Hiszen nézzük meg a legnagyobb európai labdarúgó-bajnokságokat, akár a magyar bajnokságot vagy éppen az amerikai profi fociligát, az NFL-t. Nem igazán sűrűn vannak döbbenetes meglepetések. Úgyhogy ne hagyjuk magunkat elcsábítani a nagy nyeremények lehetőségétől, hiszen minél nagyobb a lehetséges nyeremény, annál nagyobb a kockázat is. Magyarország sikerét a labdarúgó Európa-bajnokságon nem azért adják 250-es szorzóval, mert reálisan bennük van a siker és csak ránk várnának, hogy fogadjunk rájuk.

Az információ mindenek felett

A bajnokságok figyelése mellett a sportágak is számítanak. A labdarúgás esetén jóval könnyebb dolgunk van (bármennyire is nem annak tűnik) megtippelni, hogy ki lesz a bajnokság végső győztese, mint mondjuk egy amerikai kosárlabdánál vagy jégkorongnál. Hiszen látatlanban is meg tudjuk mondani azt a 2-3 csapatot, amelyikre érdemes lenne fogadni a spanyol vagy akár az olasz labdarúgó-bajnokság megnyerése tekintetében. De egy NBA-ben? Elég egy sérülés, elég egy játékoscsere és a mennyből könnyen a mélybe zuhanhat egy alakulat, nézzük csak meg a Golden State Warriors példáját. Plusz meg lehet találni azokat a ligákat, bajnokságokat, ahol van néhány nagyon kimagasló csapat, ott azért nem nehéz megmondani a győztes személyét. És nem kell túlságosan messzire menni, egy időben a magyar női kézilabda-bajnokság is eléggé lefutott volt, ahogy a férfi vízilabdában is elég könnyen le lehet szűkíteni pár csapatra az esélyesek körét. Egyszerűen a többiek mindenben annyira az éllovasok mögött vannak, hogy értelme sincs mellettük fogadni.

Egy bajnokság végső győztesének megtippelésekor mindennél jobban számít az információ.

  • Ki hova igazolt,
  • ki sérült le,
  • milyen az új edző,
  • egyáltalán ki lesz az új edző és így tovább.

Természetesen egyetlen információt nem szabad túlértékelni, összességében kell felhasználni az adatokat, híreket. Hiszen az, hogy egy játékos lesérül vagy éppen nem játszik, nem jelenti azt, hogy temetni kell az adott csapatot. Messi nélkül sem gyenge csapat a Barcelona. Néha persze van értelme pánikolni, de egy csapatsport esetében nem lehet egyetlen játékosból kiindulni. Ráadásul, ha a többség pánikolni kezd és mi a többség ellen fogadunk, szupergazdagok is lehetünk! Ez pedig olyan tanulság, amit nem csak egy bajnokság győztesének megtippelésekor, de bármilyen sportfogadás esetén könnyen hasznosíthatunk.

Konklúzió

Egyéni sportágaknál sem szabad bedőlni a pánikhangulatnak vagy éppen a túlságosan agyondicsért játékosok esélyeinek. Hiszen a tenisz tipikusan az a sportág, ahol már a tornák első köreiben elhullik egy-két nagy név és ez később is tovább folytatódik. Ennél a sportnál tehát bőven van értelme kicsit ismeretlenebb, ám mégis jó teniszezőkre fogadni, akiket mondjuk a közvélemény meg sem említ. Összességében az a legfontosabb dolog, ha megpróbáljuk megtippelni, megjósolni, hogy melyik csapat nyer egy adott bajnokságot, hogy ne cselekedjünk ész nélkül. Dőljünk hátra, olvassunk híreket és gondolkodjunk józanul. Senki nem úgy fut ki a pályára, hogy majd akkor ő veszíteni fog és ahogy a bevezetőben említettük, láttunk már iszonyúan hatalmas meglepetéseket. Még Mike Tysont is kiütötték egy tutinak gondolt meccsen!

Ha kíváncsiak vagyunk még hasonló írásokra, akkor keressük fel Aladar Kollar honlapját ezen a linken, itt még rengeteg hasonló tartalom vár ránk!