Kolorádó Gyerek Budapesten

Vágvölgyi B. András hosszú, küzdelmes négy évnyi munka után végre elkészítette első nagyjátékfilmjét, melyre a 41. Magyar Filmszemlén megkapta a Moziverzum-díjat. A Kolorádó Kid 1956-ra reflektál, de végre máshogy, mint az elmúlt 50 év hasonló témájú filmjei.

Sárosdi Lilla és Nagy Zsolt a két főszereplő, szerintem két nagyon jó színész, ráadásul egymás energiáit tovább erősítették a közös jelenetekben. A sztori szerint ők ketten összejönnek, aztán a harcokban felvállalt szerepük, és az emigrálás utáni visszatérésük miatt a Zsolt által megformált Kreuzer Béla börtönbe kerül, aztán ott is marad. Ezt el lehet mesélni a jó öreg magyar filmes hagyományokkal, hat perces néma snittekkel a börtönfolyosóról, de szerencsére Vágvölgyi nem ezt az utat választotta.

Rögtön a legelején egy jó kis film noir-t kapunk az arcunkba, mondjuk én azt hittem, az akkor megjelenő újságíró lesz a főszereplő. Sajnos később csak néha találkozunk vele és a sötét, füstös stílussal is, de egy jó keretet ad a filmhez. A forgatáshoz felépítették az Estike nevű szórakozóhely díszletét, ahol a „fiatalok” buliznak. Itt pár magyar celeb is kapott nyúlfarknyi szerepet. Bakáts Tibor felejthető, de Rózsa Gyurin nagyot mosolyogtam. Remélem az ő 15 másodperce külön életet is befut majd a youtube-on.

Számomra az egész film nyelvezete az, ami nehezen megszokható. Vágvölgyiék mindenhol elmondják, hogy eredeti vamzer-jelentéseket használtak fel a forgatókönyv megírásához, tehát az elhangzott mondatok elvileg autentikusak. Mégis úgy hat, mintha csak próbálták volna az 50 évvel ezelőtti beszédstílust utánozni. Nem marad más, mint elhinni, hogy tényleg így beszéltek. Fura.

Összességében egy közepesen jó film, teljesen nézhető, van benne lövöldözés meg szex, úgyhogy hajrá, remélem jó marketingje lesz!

6/10 pont

Kolorádó Kid - magyar történelmi kalandfilm, 93 perc, 2009
Rendező: Vágvölgyi B. András
Operatőr: Lukács Dávid
Szereplők: Nagy Zsolt (Kreuzer Béla), Sárosdi Lilla (Iskiné)