Népzene és jazz: új lemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

A hazai jazz színtér meghatározó szereplője, a Free Style Chamber Orchestra új nagylemezzel jelentkezik.

Az üveghegyen túl című album azokat a népzenei és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban. A Free Style Chamber Orchestra 2004-ben alakult, és nagy áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara jött így létre, amely vonósokból, fafúvókból (klasszikus kamarazenekar), tekerőből és jazz-combóból áll. Az együttest Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vezeti, tagjai közül pedig többen eMeRTon-, illetve Artisjus-díjas zenészek. A Free Style Chamber Orchestra, amely 17 éve meghatározó szereplője a hazai jazz színtérnek, állandó résztvevője a jelentős hazai és külföldi jazz fesztiváloknak, a negyedik nagylemezével jelentkezik Az üveghegyen túl címmel. 

Tavaly ősszel és idén tavasszal kétféle ingyenes ifjúsági koncertsorozatot terveztünk 10-25 éves fiataloknak, hogy bemutassuk és népszerűsítsük, milyen értéket képvisel a jazz és a népzene összekapcsolódása. A koncertsorozatot a járványügyi korlátozások miatt el kellett halasztanunk, és várhatóan csak ősszel tudjuk megtartani. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a dalokat megjelentetjük egy nagylemezen, hogy ezen a módon addig is eljussanak azokhoz, akik szívesen meghallgatnák. A tervek szerint a lemezbemutató koncertet április 12-én tartjuk a Budapest Jazz Clubban. Ha az érvényben lévő rendelkezések engedik, akkor közönség előtt, de ha erre nem lesz mód, akkor online közvetítés formájában lépünk fel - mondta Nagy János Yancha, a Free Style Chamber Orchestra vezetője.

Az üveghegyen túl című lemez gerincét Nagy János kompozíciói adják, de Frey György basszusgitáros, valamint a jelenleg Bécsben zeneszerzést tanuló fiatal tehetség, Nagy Ábel Márton egy-egy szerzeménye is helyet kapott rajta. Az albumon a Jöjj meg, Duna és az Indulj el egy úton című népdalok feldolgozásai is szerepelnek, melyeket Nagy János korábban, a néhány éve elhunyt Vasvári Pál basszusgitárossal közösen írt. Ebben a két dalban az együtteshez csatlakozik Kubinyi Júlia népdalénekesnő is.

- A fúzió nemcsak azt jelenti, hogy feldolgoztunk néhány népdalt, hanem azt is bemutatjuk, hogy egy hagyományos, népzenei hangszer hogyan kapcsolódik össze a modernebb zenével.  A zenekar egyik állandó tagja, Szerényi Béla tekerőn játszik, és ezt az alapvetően tradicionális, népi hangszert olyan dalokban is megszólaltatja, amelyek kifejezetten jazz improvizációt kívánnak. Így meg tudjuk mutatni ennek a népi hangszernek a létjogosultságát a modern jazzben is - tette hozzá Nagy János.

Az üveghegyen túl című nagylemez már elérhető az összes, ismert online zenei platformon, március 8-tól pedig fizikai formátumban, CD-n is megjelenik.

A Free Style Chamber Orchestra az ingyenes ifjúsági koncertsorozatára két műsorral készül a 10-25 éves korosztálynak. A Tavaszi szél című programmal az együttes a magyar népdalok kincseit kívánja élővé tenni a fiatalok számára. A másik koncertprogram pedig a Jazz de Lune Debussy címet viseli, melyben a művészek a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a jazz formanyelvéhez igazítva alakítják át kreatív, improvizatív megközelítéssel. Ezeken a koncerteken Bogányi Gergely zongoraművész közreműködik, aki az eredeti Debussy-darabokat szólaltatja meg. A koncerteket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Bővebben  itt  és  itt  olvashatunk róluk.