Zdeněk Miler 100 - Idén ünnepeljük a Kisvakondot megálmodó cseh illusztrátor 100. születésnapját

Idén február 21-én ünnepeljük a Kisvakondot megálmodó, méltán világhírű cseh illusztrátor, rajzfilmrendező és forgatókönyvíró  Zdeněk Miler 100. születésnapját.

Miler filmes munkáit a 1942-ben kezdte, 1945-ben pedig Európa máig egyik legismertebb filmstúdiójának frissen induló animációs részlegéhez, a Bratři v tritku stúdióba került. Első felnőtteknek készült animációja, a Milliomos, aki ellopta a Napot. A kor lehetőségeiből adódóan alkotásai többnyire valamilyen propaganda eszközeként készültek, de mivel jól ismerte a gyerekek igényeit és a nyugati alkotók munkáit, mégsem érződik a nevelési szándék, a gyerekek számára élvezhető és szerethető filmeket készített. A  Kisvakond kék kertésznadrágos alakja 1956-ben jelent meg egy textilipart bemutató propagandafilmben. A vakond nadrágja című rajzfilm számos díjat, többek között a Velencei Filmfesztiválon ezüstoroszlánt kapott.

 

A Cseh Centrum Kisvakond körkérdése
Zdeněk Miler évfordulója kapcsán a budapesti Cseh Centrum körkérdést intézett a magyar tisztelőkhöz, rajongókhoz és összegyűjtött egy csokorra valót az ehhez az ikonikus cseh mesefigurához fűződő élményekből, véleményekből.

Hogyan vélekedik a kisvakondról Mautner Zsófia (gasztroblogger), Gyárfás Dorka (újságíró), Vörös István (bohemista, költő, műfordító) és még sokan mások? Hamarosan megtudhatják! Kövessék a Cseh Centrum Budapest Fb-oldalát és weboldalát!

 

Online Kisvakondfilm-válogatás
A Kisvakond az egyik legismertebb cseh mesefigura, amely közel 50 animációs rövidfilm szereplője volt. A róla szóló mesefilmekből 6 epizódot ingyenesen megtekinthetővé teszi a Cseh Centrum a magyar közönség számára.

FB-ESEMÉNY: Zdeněk Miler 100: ONLINE Kisvakondfilm-válogatás | Facebook
LINK: https://dafilms.com/film/12708-zdenek-miler-little-mole

 

Nem csak Kisvakond
Bár a legtöbben a vakondot ismerik, Miler számos további mesét is készített...
Nem csak a Kisvakond megalkotója: Zdeněk Miler, a cseh animáció megújítója – olvassák el Eliška Děcká, a prágai Filművészeti Egyetem (FAMU) filmtörténettel és filmelmélettel foglalkozó tanárának tanulmányát.

 

További programok
A Zdeněk Miler műveinek magyarországi kiadói jogait jelenleg kezelő Móra Kiadó számos meglepetéssel készül a Kisvakond-rajongók számára.

Évfordulós kisvakond keret a kiadó FB-oldalán.

Kisvakond-selfie a budapesti Móra Mintaboltban (1066 Budapest, Jókai utca 6.)

Virtuális kiállítás a jatek@mora.hu címre beküldött kedvenc kisvakond könyvek, játékok, relikviák képeiből.

Ővodásoknak szóló alkotói pályázat. Részleteket itt olvashat: https://mora.hu/hir/kisvakond-alkotopalyazat