Nők a kamera mögött

A Francia Intézet válogatásában három játékfilm és egy dokumentumfilm érhető el február 24. és március 10. között.

A közeledő nemzetközi nőnap jó apropóval szolgál, hogy női rendezők kevésbé ismert alkotásait ismerje meg a magyar közönség. A játékfilmekhez magyar felirat is választható, minden alkotás ingyenesen, regisztráció nélkül tekinthető meg.

Angèle és Tony - Francia dráma, 2011, 87’ (lásd fotó)

Rendezte: Alix Delaporte

Szereplők: Clotilde Hesme, Grégory Gadebois

Francia nyelven, magyar felirattal

Angèle zárkózott, nehéz természetű lány. Az utcán él, piti lopásokból tartja fenn magát, kisfiát is a szülei nevelik. Egy nap találkozik Tonyval, egy halásszal, akivel bensőséges kapcsolatot kezd kialakítani.

Nagyvilági élet - Francia dráma, vígjáték, 2014, 95’

Rendezte: Julie Lopes Curval

Szereplők: Ana Girardot, Bastien Bouillon, Baptiste Lecaplain

Francia nyelven, magyar felirattal

Alice divattervezőnek készülő fiatal lány. Kisvarosi életét hátrahagyva, egy rangos párizsi iskolában kezd tanulni, ahol találkozik Antoine-nal. Hamarosan szenvedélyes szerelem kezd köztük kibontakozni. Antoine bevezeti a kulturális elit életébe, Alice pedig lassan teljesen feloldódik a nagyvilági életben, és kezdi elveszíteni saját magát.

Bábeli Iskola - Francia dokumentumfilm, 2014, 89’

Rendezte: Julie Bertuccelli

Francia nyelven, angol felirattal

A film egy párizsi iskola diákjairól szól. A világ különböző országaiból származnak, és speciális előkészítő osztályba járnak, hogy megtanuljanak franciául, mielőtt a „rendes” iskolában folytatnák tanulmányaikat. A tanároknak nemcsak a nyelvi, de a kulturális különbségeket is át kell hidalniuk.

Minden megbocsátva - Francia dráma, romantikus film, 2007, 105’

Rendezte: Mia Hansen-Løve

Szereplők: Paul Blain, Marie-Christine Friedrich

Francia nyelven, magyar felirattal

Victor, Annette és kislányuk Pamela Bécsben élnek. Victor egyre gyakrabban kezd kimaradozni éjszakánként. Egy heves vita után Annette eltűnik kislányukkal. Tizenegy évvel később Pamela már Párizsban él. Apja újra szeretne találkozni vele.