On-line Tünet Retro - minden szombaton és szerdán

Február 27-én szombaton indul a Tünet Retrospektív sorozat.

Színházimádó ínyencek, Tünet rajongók, kulturális időutazásra kapható kedves nézőink figyelem! Most kiderül, honnan jött és – hogy egy nagy klasszikust idézzünk – mit tett le az asztalra a Tünet Együttes! Február 27-én szombaton elindul a Tünet Retrospektív sorozat, melyben a társulat különböző korszakaiból hét kultikus előadás lesz on-line megtekinthető a rendszerén keresztül az egész ország területéről.

Az első a Karc lesz 2004-ből. A szombati előadásokat a rákövetkező szerdán ismétlik. Mindkét nap reggel 9-től éjfélig elérhetőek az előadások. Már most vásárolhatóak jegyek.

Hét kultikus Tünet előadást választottak a társulat különböző korszakaiból, amelyekről úgy ítélték, hogy videófelvétele – elfogadva a felvétel minőségét belengő retro feelinget – online is élvezhető. Február 27-ével kezdődően minden szombaton egy újabb archív felvételt nézhettek majd meg a rendszerén keresztül, a következő szerdán pedig jön az ismétlés, amikor, aki lemaradt róla, bepótolhatja az on-line színházi élményt. Mindkét nap reggel 9-től éjfélig elérhetőek az előadások. Mindez Retro programnak megfelelő árkategóriában érhető el: választhatsz kedvezményes (500 Ft), normál (1500 Ft) vagy támogatói jegyet (4500 Ft) is.

A nyitó program február 27-én a Karc című előadással indul 2004-ből és a Tünet genezisét jelöli, hiszen ez az a darab, mely magával hozta a társulatalapítás ötletét és ezzel útjára indította a Tünet Együttes mostanra 17 évessé érett történetét. A darab két színész és három táncos közösen alkotott műve, mely a hétköznapok apró mozzanatait, jelentéktelennek tűnő kliséit, rutinná merevedő közhelyeit mutatja be. Mi rejtőzhet egy köszönés vagy egy mozdulat mögött? Milyen világ tárul elénk az utcára nyíló ablakon át? És mi van idebent? Az előadásban szétdarabolt világunk apró szeletei, karcolatai rajzolódnak ki. Az előadásnak 2005-ben Veszprémben A Tánc Fesztiválján a Jancsó Miklós vezette zsűri a „Legjobb produkció” díját, a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a fiatal színikritikusok a „Legjobb táncprodukció” díját ítélték oda, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjat nyert. A produkció létrejöttében minden résztvevő alkotótársként működött közre.

Szabó Réka, a társulat alapító-vezetője így vall a darabról: „Egészen a Karc című előadásunkig számomra egy-egy darab létrehozása maga a végcél volt. A Karc próbafolyamatában viszont valami nagyon különleges dolog történt. Úgy éreztük, hogy újfajta színházi nyelvet fedezünk föl együtt. Iszonyú inspiráló volt a csapat, és bennem elkezdett erősödni a vágy, hogy nagyon szeretnék velük újra és újra együtt dolgozni, egy hosszabb úton továbbmenni és építkezni. Úgyhogy végül összehívtam őket a Bem Moziba és kis zavart kacarászás után kiböktem, hogy: Figyeljetek, mi lenne, ha társulatot alapítanánk?”

A további előadásokról a honlapon és a FB-oldalon tudsz tájékozódni.

A társulat 2021. január végén üres nézőtér előtt bemutatta Afterparty című legújabb darabját, melyet a tervek szerint, ha a színházak újranyithatnak, május elején élőben láthat majd a nagyérdemű a Trafó nagyszínpadán.