Szingapúri szorítás

Teljes évad streamelésére szerződött a Magyar Telekom és a Viasat World.

Közép-Kelet-Európában egyidőben, 2021. március 7-én este 21:00-kor startol az Epic Drama legújabb sikervárományos sorozata, a Szingapúri szorítás. A zseniális szereposztású széria alkalmából most először kötött olyan együttműködést a jogtulajdonos Viasat World és a Magyar Telekom, amelynek keretein belül a MoziKlub felhasználói a lineáris premier rajtolásakor már a teljes évadot megtekinthetik. A sorozat több okból is érdemes lehet a sikerre: egyrészt a világhírű, 5 évadot megélt Poldark alkotóinak legújabb drámájáról van szó, amely a háború nehéz témakörét a vígjáték műfajával vegyíti. Másrészt, a forgatókönyvért a Veszedelmes viszonyok Oscar-díjas írója, Christopher Hampton felel, aki J. G. Farrell klasszikus regényét adaptálta. Harmadízben, a főbb szerepekre olyan kaliberű színészeket sikerült megnyerni, mint a The Walking Dead Kormányzója, David Morrissey, a Trónok harcának Tywin Lannistere, a háromszoros Primetime Emmy-jelölt Charles Dance, vagy a Golden Globe-jelölt Colm Meaney (Star Trek: Deep Space Nine).

A Szingapúri szorítás epizódjait az Epic Drama nézői vasárnaponként láthatják, de a Telekom MoziKlub előfizetői már induláskor végignézhetik a teljes évadot. Ilyen jellegű együttműködésre még nem volt példa a két nagyvállalat között.

– Szeretnénk, ha azok is élvezhetnék az Epic Drama minőségi tartalmait, akik egyben, illetve a maguk által választott időben szeretnek sorozatokat nézni. Ez a történelmi alaptémájú, ugyanakkor szórakoztató, sőt humorral teli alkotás az idei évben kiemelt műsornak számít csatornánk kínálatában. A stáb a forgatásra több évet szánt, és látvány tekintetében sem fogták vissza magukat. Az eredmény lenyűgöző lett, amit örömmel mutatunk meg sorozatrajongóknak – mondta Horváth Tamás, a Viasat World médiavállalat magyar piacért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy ha a pilot jellegű együttműködés eredményes, szívesen gondolkodnak hasonló megoldásokban a jövőben.

És mire számíthatnak a nézők? Egy egzotikus szerelmi háromszögre, amely Szingapúrban játszódik 1941-ben, a japán invázió közepette. A fókuszban egy gazdag brit kereskedő család áll, a családfő pedig üzleti manipulációk árán is meg akarja védeni vagyonát, miközben a világ a feje tetejére áll. Lányát üzlettársának fiához próbálja adni, hogy az érdekeltségek ne sérüljenek, azonban ő egy titokzatos kínai disszidens hölgy felé is kacsingat. A sorozat lebilincselő képet fest a hanyatlóban lévő társadalomról, egy széthulló életéhez is ragaszkodó család mindennapjain keresztül.

A sorozat történelmi háttere: Szingapúr ostroma

Miután Japánnak diplomáciai úton nem sikerült érvényesítenie követeléseit, 1941 őszén váratlanul belépett a II. világháborúba. Az egyik fő célpont a brit fennhatóság alatt lévő Szingapúr volt, mivel ennek elfoglalásával egy olyan légi és haditengerészeti központtal gazdagodnak, ahonnan tovább nyomulhatnak a környező, olajban gazdag országok irányába. A 60.000 japán katonából álló hadsereg három hónap alatt végigsöpört a Maláj-félszigeten, majd hat nap alatt be is vették Szingapúrt, amit aztán 1945 szeptemberéig megszállva tartottak.

„Nem tudták, mi vár rájuk”: A Szingapúri szorítás forgatása

A sorozat lenyűgöző képet fest a hanyatlóban lévő társadalomról, egy széthulló életéhez is ragaszkodó család mindennapjain keresztül. A forgatókönyv mögött a Veszedelmes viszonyokért Oscar-díjjal jutalmazott Christopher Hampton áll, aki így foglalta össze a minisorozat történetét: „néhány olyan angolról szól, akik nem tudták, mi vár rájuk”. Lehet, hogy ezzel a stáb is így volt, amikor azzal szembesültek, hogy Szingapúr az elmúlt 80 év során túlságosan sokat fejlődött – kénytelenek voltak többek között Kuala Lumpurban és Pinangban forgatni. A felvételekre több évet szántak, és látvány tekintetében sem fogták vissza magukat: eredeti japán tankokat szállítottak a bámulatos aprólékossággal kidolgozott díszletek közé (a halpiacon például valódi halakat „árulnak”), sőt a hitelesség kedvéért még egy korabeli repülőgépet is a helyszínre szállítottak egy környező múzeumból. A kor változatosságát és a harcok méreteit többezer statiszta adja át.

És hogy mit is jelent ez a bizonyos „szingapúri szorítás”? Ha a sorozatot nézzük, akkor egyértelműen azt, ahogy a japánok egyre közelebb és közelebb nyomulnak a városhoz, ugyanakkor ez a szériának is egy „visszatérő poénja”: Matthew, a főhős többször találkozik a kifejezéssel és próbálja megfejteni, hogy pontosan mit is jelent. A válasz természetesen ott van az alkotásban.

Hirdetés