2021-ben is rangos nemzetközi fesztiválok díjazottjait mutatja be a Cirko Film

A mozik újranyitása után számos régóta várt filmet mutat be a Cirko Film országszerte.

A forgalmazó továbbra is kitart amellett, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A Cirko Film készen áll a mozik újranyitására: fontos és igényes filmeket mutatnak be 2021-ben is, amelyek között éppúgy ott lesznek a rangos fesztiválok díjazottjai, mint a szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, európai romantikus vígjátékok, vagy éppen egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm.

Az év egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. A tavalyi berlini filmfesztivál válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – érzékenyen és abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése. Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát.

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a Gerhard Richter, a festő segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba. A Rosa esküvője című spanyol film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be mediterrán hangulatban és temperamentummal.

Könnyedebb alkotások is várják majd a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket: a Notting Hill-i cukrászda, amelyben a remek angol színésznő, Celia Imrie mellett Notting Hill főutcája és Ottolenghi süteményei játsszák majd a főszerepet, a Szenvedélyes szomszédok című spanyol kamaradarab, amelyben a zseniális Javier Cámara neurotikus, Woody Allen-i alakításán nevethetünk, valamint a Mese a barátságról című francia film rivalizálásról, összetartozásról, emberi kapcsolatokról.

A premierfilmek mellett előreláthatólag újra műsorra tűzik a pandémia idején kevés nézőhöz eljutott, 2020-ban bemutatott filmeket is. Újra látható lesz például Atom Egoyan A díszvendég című feszült lélektani drámája, a Jack London-regény nyomán keletkezett Martin Eden és Roman Polanski nagyszabású történelmi filmje, a Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy. Mindhárom film a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, a Tiszt és kém megkapta a legjobb rendezésért járó, a Martin Eden pedig a legjobb színésznek ítélt Ezüst Oroszlánt. A berlini Arany Medvét nyert, mélyen humanista iráni mestermű, a Nincs gonosz és a lenyűgöző vizualitású, szintén Velencében díjazott életrajzi film, a Van Gogh az örökkévalóság kapujában is újra műsorra kerül a nyitás után.