5 hardver céget indított el a Tungsram startup programja

Lezárult a Startup Campus Tungsram akcelerátor első programja, amelyben öt csapatot támogattak hardver termékük fejlesztésében és vállalkozásuk elindításában.

A régióban is egyedülálló hardver akcelerátort tavaly indította a Tungsram és a Startup Campus. A bekerült startupok a program során gyártási kapacitást és üzleti képzést kaptak ahhoz, hogy kifejlesszék és tökéletesítsék a prototípusukat és az üzleti modelljüket, valamint megszerezték a Hiventures és a Startup Campus közös, 15 + 5 millió forintos inkubációs befektetését. A kifejezetten hardver-fókuszú program abból a felismerésből született, hogy az életmód-technológiától kezdve, a mobilitáson és városi megoldásokon át az agrár szektorig számos iparágban egyre nagyobb a digitalizációs igény, amelyet a vállalati kutatási-fejlesztési tevékenység mellett leginkább innovatív, skálázható startup ötletekbe való invesztálással lehet kielégíteni. Az akceleráció fő befektetési partnere az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, emellett képzési partnerként csatlakozott a Deloitte Private, az EDC Debrecen pedig a program hivatalos Smart City partnere. 

A Startup Campus Tungsram akcelerátor iránti igényt támasztotta alá, hogy a programra országosan 120 hardver ötlettel jelentkeztek. Ezek közül a szervezők 20 céggel tartottak előzetes konzultációt és villám-mentorálást, hogy kiválasszák az 5 legígéretesebb csapatot. A Nimbolo, a LEG Technology, az SDRobot, az Ultimate Waterprobe és a Respray számára a Hiventures 15, a Startup Campus 5 millió forintos tőkebefektetést biztosított a program során. A kiválasztás után a Tungsram felmérte a csapatok igényeit, majd kialakította velük az egyedi együttműködések kereteit. A Tungsram többek közt a tervezési munkákban, a prototípus legyártásában, validációs mérések és tesztelési lehetőség biztosításában, minősítéssel kapcsolatos tanácsadásban, a prototípus továbbfejlesztésében, valamint fejlesztési tervek elkészítésében és ezzel kapcsolatos tanácsadásban segítette a startupokat. Ezzel párhuzamosan  a csapatokat elismert kulcsmentorok is támogatták: Ács Zoltán, az MKB Fintechlab innovációs vezetője, Verő Barbara angyalbefektető és HR tanácsadó, a Nestlé Magyarország egykori HR vezetője, Vattay Dániel termékmenedzser és startup mentor, a Mountain Sight Consulting alapítója, Pál Marcell, az 5 év alatt 1 milliárd forintos bevételt elérő Brewie alapítója, valamint Takács Zoltán, az AAM digitalizációs üzletágvezetője, számos startup program mentora és a Telenor Accelerate program alapítója. A többek közt termékfejlesztésre, üzleti modellre és vezetői technikákra fókuszáló üzleti képzést a Deloitte Private szakemberei pénzügyi és jogi tanácsadással egészítették ki.

Mindegyik csapat ötlettel vagy korai prototípussal érkezett a programba, majd az akceleráció eredményét az idén márciusban tartott, zártkörű Demo Dayen mutatták be. Az elsősorban sportoló gyerekek számára egy vezérelt sokszínű LED-es jelzőeszközből és hozzá tartozó applikációból álló, innovatív tréningrendszert fejlesztő Nimbolo a prototípus elkészítéséig és teszteléséig jutott. A világítástechnikai startup, a saját anyagában világító üvegfelületet készítő LEG Technology jelenleg validációs méréseket végez és a következő hónapokban készül el a prototípussal. A katasztrófavédelmi vagy ipari gyártási helyzetekben adatgyűjtést és megfigyelést végző mobil robotok ötletével és egy házi készítésű robottal érkezett SDRobot csapata a program során legyártotta az első prototípust, amelyet jelenleg is tesztel. Az akcelerátorban két, a Startup Campus egyetemi inkubációs programjaiból érkezett startup is részt vett. Az újratölthető aeroszolos palack és újratöltő automata ötletével a programba kerülő Respray elkészült az első prototípussal, amelynek tesztelését hamarosan megkezdik. A halastavak vízminőségének ellenőrzésére és fenntartására alkalmas okoseszközt fejlesztő Ultimate Waterprobe pedig elkészítette a részleges prototípusát.

Az összefoglaló videón az akcelerátort létrehozó szereplők és a startupok is megszólalnak.

A csapatok közül többen az akceleráció befejezése után is folytatják a közös munkát a Tungsrammal, a szervezők pedig 2021-ben megújult formában, folyamatos jelentkezés mellett nyitják meg a programot további hardver fejlesztések előtt. A még csak ötlettel rendelkező csapatok a bekerülés után a Startup Campus inkubációjában kezdhetik meg a projekt részletes kidolgozását és szerezhetnek a Hiventures 15 millió forintos inkubációs befektetésével kiegészülve, összesen 20 millió forintos tőkebefektetést a munkához, míg a már érettebb fázisú cégek és sorozatgyártásban partnert kereső scale-upok egyedi megállapodás alapján további finanszírozást, képzést és gyártási segítséget kapnak a szervezőktől. Részletek a Startup Campus Tungsram honlapján: https://www.startupcampus.hu/tungsram