Ha egy költő veszett el benned | A magyar költészet napja | Nyári tábor, gyerektábor

Április 11. a magyar költészet napja. 1964 óta ünneplik József Attila születésnapján, ebből az alkalomból minden évben könyvbemutatókkal, irodalmi előadóestekkel, költőtalálkozókkal és szavalóversenyekkel tisztelegnek Magyarországon a hazai líra előtt (2020-ban, a koronavírus-járvány miatt online tartották a rendezvényeket). Az iskolákban is megemlékeznek a jeles napról. Mit tehetsz, hogy ne csak magolandó tételekként tekints a magyar költészet remekeire?

Írj te magad is!

Nem születhet mindenki József Attilának, de nem is kell mást kopírozni. Ha szeretsz alkotni, például írni, festeni vagy fotózni, azzal teret engedsz az önmegvalósításnak. Ahhoz azonban, hogy kreativitásod kiteljesedjen, nem árt, ha valaki tanácsokkal lát el. Az elmúlt időszak digitális átállása miatt redukálódtak a személyes kapcsolatok, kevéssé tudnak egymáshoz kapcsolódni az emberek – és meglehet, hogy egy jó szándékú kritika sem a kívánt hatást éri el.

Megértés és önfejlődés

Ezért fontos, hogy olyan élő közösségnek is részesei lehessenek a gyerekek, ami az iskolarendszeren felül terelgeti őket – ha pedig felismerik önnön tehetségüket és korlátaikat, azzal lehetőséget kapnak a kortárs és klasszikus művek jobb megértésére és az önfejlődésre. Ahhoz, hogy akár te is kifejezhesd egyéniségedet, nem árt befogadó közösségbe kerülnöd. Érdemes tehát olyan lehetőséget keresned, amiben nem félsz megnyilvánulni.

Aki mer, az nyer

Ilyen nyitottságot kínálnak a PEOPLE TEAM táborai 1991 óta. A PT nyaranta három turnusban fogadja az egy-egy hétre érkező 7–17 éveseket, akik életük legjobb élményei között emlegetik a tanulságos táborokat és a remek társaságot. A művészlelkek 2021-ben is csatlakozhatnak a KREATÍVOK + MŰVÉSZEK témacsomagjában található fotós-, képzőművészeti, élőirodalom- és kreatívírás-táborhoz. Kattints ide, és olvasd el/nézd meg, mit tartalmaznak ezek! Mindegyik táborban tapasztalt és elismert „tanárok” várhatók, a két, utoljára említett szekcióban pedig felolvasóesetre is számítani lehet. Itt bármit kifejezhetsz, ami nyomja a lelkedet; a taps és a jó hangulat garantált. Mire vársz? Verselésre fel!