Ezt az 5 villamossági felújítást célszerű elvégezni az állami támogatásból

A 2021. január 1-jétől induló állami támogatási program minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál a családoknak a lakásfelújításra.

Hadnagy Ernővel, a Daniella Villamosság Ügyvezetőjével összegyűjtöttük azt az öt villamossági jellegű felújítást, amelynek elvégzését érdemes átgondolni, és amelyek az állami támogatásnak köszönhetően most 50%-os kedvezménnyel valósíthatók meg. A villamossági piac szakértője szerint komoly káreseteket előzhetünk meg az elöregedett villamossági rendszerek cseréjével, valamint jelentős pénzt is megspórolhatunk az energiatakarékos megoldások használatával. Nem is gondolnánk, milyen fontos a villamossági hálózat felújítása, a korszerű energiafogyasztó berendezések alkalmazása. Érdemes tehát utánajárni, milyen lehetőségeket kínál az otthonfelújítási támogatás a villamossági megoldások és rendszerek korszerűsítése terén.

Elektromos belső hálózat cseréje

„A házak elöregedett vezetékrendszere olyan alattomos veszélyforrás, mint az emberi szervezetnél a magas vérnyomás. Nem látszik, hogy probléma van vele, de nagyon súlyos károk forrása lehet” - mondja Hadnagy Ernő. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban tavaly több mint 5950 lakástűz keletkezett, melyek leggyakoribb okai között szerepelnek a különböző elektromos eredetű tüzek. Évről-évre növekszik az elektronikai gépek száma háztartásainkban, ezáltal egyre jobban terhelődik a ház villamossági rendszere, amely súlyos gondokat okozhat a régebbi házak esetében.  „Érdemes nagy figyelmet fordítani az elöregedett elektromos hálózatok cseréjére, hiszen a régi vezetékek csatlakozási pontjai nem felelnek meg a modern kor megnövekedett energiaszükséglete miatt bekövetkező igénybevételnek, a túlterhelés pedig könnyen okozhat elektromos tüzet. Ráadásul az elhasznált hálózat kötéseinek lazulása melegedést okozhat, ami szintén lakástűzhöz vezethet” - teszi hozzá Hadnagy Ernő. A lakástüzek megelőzésének szempontjából kiemelten fontos továbbá a mérőhelyek, lakáselosztók, szerelvények korszerűsítése is, hiszen a kötéspontok elöregedése miatti fokozott hőtermelődés veszélye itt is fennáll. Gondoljunk csak bele, egy régi társasházban hány életet veszélyeztethet egy túlterhelt és elöregedett elosztószekrény, vagy mérőhely!

Villanykapcsolók, valamint dugaljak kialakítása és cseréje

„A kapcsolók és dugaljak megválasztásánál, valamint elhelyezésénél egyaránt fontos szempont az IP védettség. Ez egy jelzőrendszer, amely megmutatja, hogy az adott készülék mennyire ellenálló a szilárdanyagokkal (például por, vagy egyéb szennyeződések) és a vízzel szemben (pára, cseppenő, vagy folyó víz), hiszen fürdőszobai használatnál rendszerint számolnunk kell vízzel, és magas párakoncentrációval is, ami szintén meghibásodáshoz vezethet” – fűzi hozzá Hadnagy Ernő. A modern szerelvényekben már dugós csatlakozási, bekötési lehetőség van, melynek karbantartási igénye csekély, ráadásul biztonságos és stabil megoldást jelenthetnek. A hagyományos szerelvények mellett vonzó alternatívákat képezhetnek a különböző intelligens kapcsolók és dugaljak, melyek akár mobilalkalmazással is vezérelhetők, és újraprogramozhatók, így változatos funkcionalitással használhatók.

Lámpák, világítótestek beépítése és cseréje

A lámpák és világítótestek az otthonaink leggyakrabban működtetett elektromos berendezései. Ebből adódóan célszerű ezeket rendszeresen karbantartani, idővel pedig cserélni is. „Sok helyen használatban vannak még a régi halogén belsővel rendelkező fényforrások, amelyek hőleadása idővel megnövekszik, ennek következtében a műanyagból készült lámpatestek szerkezete elöregszik. Érdemes tehát lecserélni a régi lámpatesteket modern és biztonságos megoldásokra” – hangsúlyozza Hadnagy Ernő. A biztonság mellett energiatakarékossági okokból is érdemes megújítani otthonunk megvilágítását, hiszen a modern led izzókkal ellátott lámpatestek, vagy led panelek használatával jóval alacsonyabban tartható a villanyszámlánk, főleg, ha ezeket kiegészítjük mozgás- vagy jelenlétérzékelő berendezésekkel is.

Fűtési rendszer kiépítése és korszerűsítése, megújuló energiaforrások alkalmazása

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos fűtés, amely egy napelemes rendszerrel kiegészítve költséghatékonyan kiválthatja a hagyományos földgázt használó berendezéseket. Az elektromos fűtésnek a környezettudatosság mellett rengeteg előnye van. Többek között elektroszmog mentes, alacsony a fenttartási költsége, és zajtalan a működése. Ráadásul teljes fűtési rendszerként vagy kiegészítő megoldásként is alkalmazható.  „Sok otthonban a kiépített fűtésrendszer nem elegendő, lehetnek hűvösebb részei a háznak, ami egyrészt a komfortérzetet rontja, másrészt további problémákat okozhat, akár penészedéshez is vezethet. Ilyen esetekben is jó megoldás lehet az elektromos fűtőtestek beszerzése, amelyek így kiegészítő fűtésként funkcionálnak és kiegyenlítik a hőkülönbségeket a lakáson belül” – teszi hozzá Hadnagy Ernő. Ugyanakkor komplett ingatlan melegen tartására is remek megoldás az elektromos fűtésrendszer, így példaként megemlítve a felületfűtési célból beépített elektromos fűtőhálót.

Napelemes rendszerek telepítése, cseréje

A már fent említett napelemes rendszer segítségével villamos energiát állíthatunk elő, amelyet a belső elektromos hálózatunkhoz kapcsolt fogyasztók működtetésére tudunk alkalmazni. A megtermelt energiatöbbletet, melyet nem tudunk felhasználni, visszatáplálhatjuk a hálózatra (visszatápláló napelemes rendszer esetén), így, ha a későbbiekben mégis többletenergiára van szükségünk, a megtermelt energia nem vész kárba, fel tudjuk használni. Hatalmas fejlesztést és hosszú távú megoldást jelenthet egy család számára a megújuló energia alkalmazása. „Magyarország kifejezetten ideális a napelemes rendszerek telepítésére és használatára, hiszen hazánkban a napsütéses órák száma éves szinten eléri a 2100-2300 órát is, így jelentős költségcsökkenés érhető el a kiépített napelemekkel”- emeli ki Hadnagy Ernő.

Szakértő segítség

Otthonunk felújításánál a villamossági területre is fordítsunk kiemelt figyelmet, legyünk tudatos és takarékos villamossági felhasználók! A Daniella Villamosság szakértő kollégákkal, valamint folyamatos akciókkal áll a szakemberek és a végfelhasználók szolgálatában. Megújult, modern webáruházukban az elérhető széles termékpaletta és a számos kényelmi funkció mellett külön jelzéssel látták el az otthonfelújítási program keretén belül beszerezhető termékeket. Emellett a napelemes rendszerek esetében interaktív ajánlatkérő kalkulátorral igyekeznek egyszerűsíteni, kényelmesebbé tenni a tájékozódást és a vásárlást.

A lakásfelújítási támogatás igénylésének menetéről ezen az oldalon tájékozódhat. A témában a villamossági anyagkereskedelemmel foglalkozó cég webinárium sorozatot is indít, melynek köszönhetően részletes és átfogó termék, és technológiai ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők az otthonfelújítási támogatás villamossági területet érintő elemeivel kapcsolatban. Részleteket, és a webináriumi előadások listáját és regisztrációs linket itt találhat. Mindezek mellett a Daniella Villamosság hamarosan YouTube sorozatot is indít a témában a még részletesebb és érthető tájékoztatás érdekében, melynek beharangozó epizódja itt érhető el: