A Staropramen bemutatja: Cseh Filmkarnevál 2021

Cseh Filmkarnevál online: egyetlen év se múljon el a legújabb cseh filmek nélkül.

A budapesti Cseh Centrum idén 2021. április 14 – 18. között rendezi meg a mára már hagyományossá vált Cseh Filmkarnevált, amelyre ezúttal az online térben várják a minőségi cseh filmek szerelmeseit. Az érdeklődők a jegyvásárlást követően a Toldi TÁVmozi oldalán 20.00 órai kezdettel tekinthetik meg az aznapi filmet, amely az egész ország területén elérhető. Az esemény szakmai partnere a Budapest Film. A Cseh Filmkarnevál főtámogatója ezúttal is a Staropramen.

2021. április 14 – 18. Toldi TÁVmozi, Online

A fesztivál programja most is olyan filmeket vonultat majd fel, amelyek mind Csehországban, mind pedig külföldön elnyerték a szakmai és a szélesebb közönség tetszését. Az idei filmeket leginkább a rendíthetetlen elszántság motívuma kapcsolja össze: a világban tapasztalható jogtalanság, a társadalmi szolidaritás hiánya egyik oldalon, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon. A válogatásban szereplő filmek főhősei nem adják fel egykönnyen, legyen bárki is az ellenfelük, hiszen nagyon jól tudják: még a teljes összeomlás határán is sokszor kínálkozik egy szarkasztikus mosoly megváltó könnyedsége.

„Mit áldoznál fel az igazságért és a szeretetért?” A Havel (r. Slávek Horák) c. film a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb alakjának ellenzéki korszakát meséli el, és főként Havel viharos magánéletére fókuszál. „Ne várjanak államfői portrét“– figyelmeztet a film rendezője. Az Öregfiúk (r. Martin Dušek, Ondřej Provazník) idős emigráns főhőse hazatér, hogy teljesítse utolsó küldetését. Radovan Síbrt különleges zenés alkotása, a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztiválon közönségdíjas Zenétől hajtva a The Tap Tap zenekar kivételes pályafutásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A film utáni beszélgetés során a rendező vall munkásságáról. A Drónpilóta (r. Petr Zelenka) fiatal főhőse úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy Csehországból szolgáltasson igazságot egy nemzetközi ügyben. Agnieszka Holland Sarlatán című életrajzi ihletésű filmjének főszereplője, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, mégis ellenséggé vált a mindenkori hatalom szemében. Sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja is elénk tárul. A film tarolt a Cseh Oroszlán díjkiosztóján, valamint bejutott az Oscar-díj legjobb külföldi filmek kategóriájának szűkített listájára.

„A Cseh Filmkarnevál most olyan időszakban kerül megrendezésre, amikor a farsangra olyannyira jellemző féktelen ünneplés helyett leginkább csak magányos, maszkokba burkolt árnyak bukkannak fel az utcákon. Ez azonban megállásra, gondolkodásra késztethet minket. Az öt film, amelyet az idén online mutatunk be, mintha éppen egy ilyen elmélkedésre született volna.” – vélekedik az idei Karneválról Adéla Gálová, a Centrum igazgatónője.

A jegyelővétel április 1-jén indult a Toldi TÁVmozi weboldalán. A vetítések minden nap 20.00 órakor kezdődnek. A filmek Magyarország területén tekinthetőek meg. Az idei Cseh Filmkarnevál a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokrának is részét képezi.

További információk: WebFB,    YouTube.

Programfüzet,  Jegyvásárlás.