Szinglik éjszakája - A gyűrű(k) úrnői

Azt hiszem mindenki egy kicsit reménykedett, hogy Sas Tamás két idei elbaltázott filmje (Presszó 10 év, Szélcsend) után a Szinglik éjszakája végre jó lesz. A lehetőségek mindenesetre adottak voltak. Elegendő szponzori és állami támogatás mellett, ismert magyar színészek játsszák a főszerepeket. De ők se tökéletesek, ahogy senki sem a filmben.

Nem rajongok Sas Tamás műveiért, de nem hiszem hogy egy filmet egy ember szúr el. A Szinglik éjszakájában például ugyanúgy rossz Hámori Gabriella, mint Sas Tamás és fordítva.

Az MMKA honlapján elérhetőek az állami támogatással készült filmek listája és azok látogatottsági adatai. Ebből kiderül, hogy Sas Tamás az első húszban háromszor is szerepel, ha a látogatók számát nézzük. Ez egyáltalán nem rossz, sőt azt gondolom azok, akik az S.O.S. szerelmet megnézték a Szinglik éjszakáját is meg fogják nézni, mert a minőség körülbelül ugyanaz. Így hiába a sok negatív kritika, a moziban még sikeres lehet a film.

Kezdjük egyből pozitívan és nézzük meg mi is jó a Szinglik éjszakájában. Az első ilyen Scherer Péter alakítása, aki ugyan színházban klasszisokkal jobb (pl.: Magyar a Holdon) mint a filmvásznon, de a Szuperbojz és a Papírkutyák szereplése után a taxisofőr szerepében kifejezetten élvezhető. A másik két említésre méltó szereplő a bugyuta gorillák, bár belőlük sokkal többet ki lehetett volna hozni. A négy lánytól viszont sokkal többet vártunk minden tekintetben. Például énekelgetnek, de egyedül Gallusz Nikolettnek van hangja. Az angol srác szerepére meg választhattak volna egy kevésbé elhízott és tényleg jóképű angol úriembert, aki nem csak csókolózni tud a színvásznon, hanem valami alakítást is fel tud mutatni, mondjuk az utóbbi a forgatókönyv hibája is.

Ha már ennyire belekevertünk a levesbe nézzük a történetet, ami négy lány kalandos egy napjáról szól, amint próbálják megmenti a családi gyűrűt egy maffiózótól. Látszik, hogy a helyszínekkel nem spóroltak a készítők és a sok jelenettel próbálták minél pörgősebbre vágni a filmet. Ez talán az alapvető hibája. Kicsit akciódús szagú lett, amiben a magyar filmgyártás nem nagyon remekel az utóbbi években. A film elején és végén lévő angol jelenet pedig egyszerűen fölösleges (és egy kicsit érthetetlen is).

Amennyiben egy amerikai filmmel hasonlítjuk össze, úgy a Szinglik éjszakája valóban katasztrofális, de ha az S.O.S. szerelemhez vagy éppen az Álom.net-hez hasonlítanánk, akkor azoknál sokkal jobb. Ki-ki döntse el hogy megérte-e a az mozijegy árát. Egy viszont biztos: a lehetőség elúszott, hogy Sas Tamás kivívja a filmkritikusok elismerését.

4/10 pont

Szinglik éjszakája - magyar játékfilm, 95 perc, 2009
rendező: Sas Tamás
szereplők: Hámori Gabriella (Juli), Nagy Ilona (Edit), Szávai Viktória (Adrienn), Gallusz Nikolett (Zsófi)

Hozzászólások (2)

  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Sztem tök hülyeség, amit írsz. Nekem és a páromnak nagyon tetszett a film, és szerintem még nagyon sokan így vannak vele. Mi adunk neki 5,5-öt.

    dec. 29, 2010
  • anon
    Anonymous (nem ellenőrzött)

    Szerintem a párod csak azért mondta hogy neki tetszett, mert nem akart megbántani. :) 2/10

    ápr. 30, 2015