Ikerpár és apa-fia is hajt a rajzfilmes rekordra

Az első Macskafogó vetítésével elkezdődött a maratoni rajzfilmnézés csütörtökön valamennyivel 15.30 után a Cinema Csepel egyik termében. 15 ember arra vállalkozott, hogy a mozizás 123 órás világrekordját megdöntse.

Az Animánia Mozimaraton elnevezésű Guiness-kísérletet bárki élőben követheti, azaz a kezdéstől a végéig ingyen be lehet ülni a terembe, és a résztvevőkkel együtt lehet nézni az animációs alkotásokat.

15 ember ült be csütörtökön délután fél 4-kor órakor a Csepel Plaza családi mozijának egyik termébe, hogy egy amerikai pár 123 órás rekordját megdöntsék filmnézés kategóriában. A vállalkozó kedvű filmőrültek kizárólag erőszakmentes animációs alkotásokat látnak töménytelen mennyiségben. Levetítik nekik többek közt a Macskafogó első és második részét, a János vitézt, a Harmadik Shreket, Lúdas Matyit, Az idő urait, az 51-es bolygót, illetve a Vili, a veréb és a Hugó, a víziló meséket. Emellett az elmúlt évek legnagyobb külföldi sikerfilmjeit is végignézhetik.

A rekordkísérletre egy 18 éves csepeli ikerpár is jelentkezett, nevezetesen Szilágyi Anita és Szilágyi Ildikó Bianka. - Mi már két éve terveztük, hogy megdöntjük az amerikaiak rekordját mondta Anita. Be is gyűjtöttük a kedvenc filmjeinket, de arra már nem gondoltunk akkor, hogy hogyan fogjuk hitelesíttetni a teljesítményünket. Ezért aztán nem is foglalkoztunk a dologgal. Viszont amikor megláttunk a mozimaraton felhívást, rögtön jelentkeztünk, és szerencsére be is válogattak minket. A rekordkísérlet előtti napokat tanulás helyett alvással töltöttem, hogy rákészüljek a többnapos filmnézésre. A sulitól szülői igazolással vagyunk távol.

A 15 ember között van az 53 esztendős Aradi Mihály, és fia, Gergely is. - A fiam operatőrnek készül, és nagyon szeret filmeket nézni árulta el Mihály, aki elektroműszerészként dolgozik. Amikor látta a felhívást, megkérdezte, van-e kedvem mozizni. Persze, hogy van, mondtam, és jelentkeztünk. Különböző népi praktikákkal fogunk a rekordkísérlet során ébren maradni.

A mozizók ellátásáról, így hideg és meleg ételről, italról és orvosi szolgálatról a szervezők gondoskodnak. A rekordkísérlet lényege, hogy a filmeket lényegében megállás nélkül nézni kell, óránként 5 perc pihenő áll rendelkezésre, erre non-stop két tanú felügyel. Aki a legtovább bírja a filmnézést, egy laptoppal gazdagodik, és ha megdönti a 123 órás rekordot, bekerül a Guiness-könyvbe. A rekordkísérletet bárki élőben követheti, azaz a kezdéstől a végéig non-stop be lehet ülni a terembe, és ingyen nézhető minden film.