Új év, új tehetségek

„Ne rejtsd el a tehetségedet. Azért kaptad, hogy használd. Hiszen mit ér egy napóra az árnyékban?” – vélekedik a tehetségről John C. Maxwell.

A fiatalokat felkaroló állami zenei ösztöndíjak célja is az, hogy kihozzák az árnyékból a legtehetségesebbeket és megmutassák őket az egész országnak. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjak a zene területének géniuszait támogatják idén is. A korábbi évekhez hasonlóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2022-re is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjakat, melynek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. Az ösztöndíjak egyfelől fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak számukra.

A fiatalok három ösztöndíjra is pályázhatnak:

Fischer Annie-ról, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólisták pályakezdéséhez nyújt segítséget.

Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzők és zenetudósok pályakezdését és kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotó tevekénységükhöz.

A Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj célja segíteni a jazz előadóművészek pályakezdését, zenei fejlődését.

A teljes pályázati felhívás megtalálható a filharmonia oldalon, valamint közvetlenül elérhető az alkotomuveszet weboldalon keresztül.

A Fischer Annie zenei-előadóművészeti és a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjak esetében a jelentkezési határidő: 2022. január 31. éjfél.

A Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj benyújtásának határideje pedig 2022. február 28. éjfél.

A beérkező pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.