J. D. Salingerről pár szót....

J. D. Salingert (1919-2010), a Zabhegyező íróját New Hampshire-i otthonában, 91 éves korában érte a halál ez év január 28-án.

Manhattenben nőtt fel egy zsidó kereskedő-iparos családban. Apja Európába küldte, hogy tanulmányozza a húsfeldolgozást, hogy bevonja a családi üzletbe. Salingernek nem a kedve, hanem az undora jött meg a vágóhidaktól.
Az 1940-es évek elején több novellája jelenik meg.
Részt vett a normandiai partraszállásban, a koncentrációs táborok felszabadításában. A hadseregben ismerkedik meg Hemingway-jel, aki igen elismerően nyilatkozik írói teljesítményéről.
1951-ben jelenik meg a Zabhegyező, amely az írót egy csapásra híressé teszi. Főhőse Holden Caulfield egy flusztrál 16 éves srác, minden és mindenki ellen lázad, elégedetlenkedik, miközben próbál kapcsolatokat teremteni, tartani – de közben még jobban összetörik a lelke. Az ő szemüvegén keresztül mindenki – a húgán és meghalt öccsén kívül - gennyes, hülye, buta stb., miközben azért látja, hogy ő sem tud kilépni süket dumálásából, hazudozásaiból. Összeroppan. Mi ez: egyéni tragédia, a háború utáni amerikai generációról korrajz, társadalomkritika? Mindenki saját maga döntse el. De nem hiszem, hogy tévedek abban, sok felnőtt ismerhet fiatalkori magára, és sok fiatal ismerhet mostani magára Holden alakjában, annak egy-egy vonásában.
Sokan úgy vélik, hogy Salinger ezzel a regényével csempészte be a káromkodást a magasirodalomba - s könyvével kapcsolatosan egyik vád éppen ez stílus volt – de ha olvassuk, megérthetjük, hogy ez nem öncélú magamutogatás, hanem a lelki állapotnak a kifejezése.
1961-ben adta ki a Franny és Zooey, 1963-ban a Magasabbra a tetőt ácsok és a Seymour: Bemutatás című regényeit. 1965 óta nem jelentek meg művei.
Salinger 50 éve teljes visszavonultságban élt egy New Hamshire állambeli kisvárosban. Utoljára 1980-ban adott interjút.
A személye körüli rejtélyt csak fokozta, hogy az elmúlt évtizedekben többször fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a róla szóló írások megjelenését. Könyvének megfilmesítéséhez nem járult hozzá többszöri felkérésre sem.
91 éves korában természetes halállal hunyt el otthonában.
Az irodalmi élet  figyeli, előkerül-e íróasztala fiókjából esetleg valami mű, amely gyarapíthatná az életművét.
Holden és Salinger összefonódott alakja az olvasókban él tovább.