Három Gózon-előadás a Karinthy Színházban

A Gózon Gyula Kamaraszínház játszóhelyéül szolgáló épület renoválása miatt már huzamosabb ideje külső helyszíneken játssza előadásait.

Az elmúlt időszakban játszottak a XVII. kerület szinte összes művelődési intézményén kívül a belvárosi 6szín Teátrumban és a FÉM Arts & Caféban. Fennállásuk 24. évadában három előadásukkal a főváros budai oldalának legrégebben működő kőszínházában, a Karinthy Színházban találtak befogadásra.

A Muskátli kabaré (lásd fotó) című estet tavaly Berky Lili születésének 135., Gózon Gyula halálának 50. évfordulójára állították színpadra, emlékezve egyben a híres színész-házaspár Andrássy út-Csengery utca sarkán alapított, sajnálatosan rövid életű, kedves kis színházára. A korabeli operett-slágerekből, kabarétréfákból és a színészházaspár életéből vett mókás történetekből álló szórakoztató estet Nagy Ibolya operett primadonna, Csengeri Attila bonviván, Vida Péter színművész, a békebeli kabarék táncoskomikus szerepkörének legavatottabb tolmácsa, valamint Takács-Kiss Zsuzsanna, színházuk színművésze celebrálja Neumark Zoltán zenei kíséretében, Hajdú László rendezésében. Az előadást 2022. november 7-én játsszák a Karinthy Színházban.

A Kövek népszerű, tanulságos drámapedagógiai előadást évek alatt sok száz rákosmenti középiskolás diáknak játszották el, hiszen a darab témájában éppen őket célozza, róluk, pontosabban a tinédzsereket is értintő égető problémáról, az agresszióról szól. Két srác (Varga Ádám és Benkő-Kovács Gergő) unalomból, vagy szeretethiányból, vagy valamilyen más frusztrációból érthetetlen csínyekkel „szórakoztatják” egymást. Az előadás, valamint az utána következő, ahhoz szervesen kapcsolódó kiscsoportos foglalkozásban Gxevi-Bíró Eszter rendező, drámapedagógus vezetésével arra keresi a választ a 13-15 éves közönség, hogy mi állhat a velük egykorú, darabbéli srácok cselekedeteinek hátterében. Az előadást 2022. november 18-án, délután 3 órakor, a tanítás után játsszák a Karinthy Színházban. Az előadás 2018-ban a Kaposvári Gyermek-és Ifjúsági Színházak Biennáléján a legjobb rendezés díját nyerte el.

Kiss Csaba Csehov kisregényeinek egymásba gabalyodó motívumainak felhasználásával írta a már igen sok változatban bemutatott De mi lett a nővel? című egyfelvonásos férfimeséjét. A rendkívül szórakoztató, ám mégis tartalmas színdarabban három férfi, csepűrágók, bohém, bohókás figurák egy mulatságra igyekezvén, egymást ugratva, máskor éppen részvéttel támogatva beszélgetnek a nőkről, illetve, A NŐ-ről. Az előadás három remek színész (Kálid Artúr, Stubnya Béla és Tűzkő Sándor) jutalomjátéka Tasnád Csaba pontos rendezésében. Az előadást 2022. november 29-én játsszák a Karinthyban.