Párizs aranykorát megidéző művekkel és díjátadóval kezdődött a Cziffra Fesztivál programsorozata

Hazánk értékteremtő nagyjait és tehetséges fiataljait ismerték el az eseményen.

Francia tematikájú koncerttel vette kezdetét február 26-án a Cziffra György Fesztivál a Zeneakadémia Nagytermében. Az eseményen a hagyományokhoz híven, ünnepélyes keretek között átadták a fesztivál rangos díjait, egy új díjkategóriában is. A Balázs János művészeti vezetésével nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál programjai iránti kimagasló érdeklődést jelzi, hogy a nyitóeseményre hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt.

Párizs aranykorába repítette vissza a közönséget a Cziffra Fesztivál nyitókoncertje, melyen Cziffra György második hazája, Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. Hollerung Gábor vezényletével, a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiváló zongoraművész lépett színpadra: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította. Az esten valódi fesztiválhangulat kerekedett irodalmi csavarral fűszerezve. Saint-Saëns Állatok farsangjának motívumai kivételes művészek tolmácsolásában alakultak zenei élménnyé, melyet Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesített. Az est folyamán felcsendült Bizet friss és eleven C-dúr szimfóniája, melyet a szerző mindössze 17 évesen komponált, valamint Franck Szimfonikus variációi is, a zenekar és a szólózongora csodás összhangjában. Az eseményen részt vett a fesztivál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a fesztivál védnökei, a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Dr. Vigh Andrea a Zeneakadémia Rektora.

A nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amikkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismerték el. Az idei évben minden eddiginél több jelölés érkezett, így az Életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri. Összesen kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzdíjat.

Az Életműdíjat 2023-ban Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerző részére ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin (karmester), Magyar Valentin (zongora) és Gertler Teo (hegedű) kapták. A Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díjában Oláh Krisztián (jazz zongora) és ifj. Balázs Elemér (zongora) részesülhetett. Az Ifjú Tehetség-díjat a 13. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő (fuvola) érdemelte ki. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora volt, további tagjai: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész; Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.

A mellékelt Asszonyi Eszter fotón balról: Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője, Tőzsér Gergő - fuvola (Ifjú Tehetség-díj), Magyar Valentin - zongora (Tehetség-díj), Rajna Martin - karmester (Tehetség-díj), Gertler Teo - hegedű (Tehetség-díj), ifj. Balázs Elemér (Kreatív Művész-díj), Oláh Krisztián (Kreatív Művész-díj), Dubrovay László helyett felesége, Dubovayné Ménes Aranka vette át az Életműdíjat, Falvai Sándor (Életműdíj), Tóth Ibolya (Életműdíj), Dr. Vigh Andrea a Zeneakadémia rektora.

A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója (Tehetség-díj, Életműdíj) Áder János volt köztársasági elnök, az Ifjú Tehetség-díj és a Kreatív Művész-díj támogatója Budapest XIII. Kerületi Önkormányzata.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a sorozat fő fókusza a klasszikus zene, de Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve, az események között helyet kap tudományos előadás, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és természetesen kiállítások is. A helyszínek sora szintén változatos, többek között a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMKultban és Brüsszelben, valamint Zalaegerszegen is lesznek programok.

További információ itt.  A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM. Támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, Kőbányai Önkormányzat, Rekeczky Csaba.