5 tipp, hogy egészségesebbek legyenek az ételeink

Amikor elmegyünk valahová vacsorázni vagy egy rohanós hétköznapon rendelünk egy gyors ebédet, akkor aligha tudunk arra odafigyelni, hogy egészségeset együnk, hiszen nem tudhatjuk biztosan, mi van az ételünkben. Éppen ezért érdemes minél többször otthon étkezni vagy legalábbis olyasmit enni, amit otthon készítettünk el – ilyen esetekben ugyanis mi magunk határozhatjuk meg, hogy milyen falatok kerüljenek a tányérunkra.

De miért is olyan fontos ez? És milyen praktikákkal tehetjük egészségesebbé a saját konyhánkban elkészített ételeket? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Kétségtelen: ha nem figyelünk oda arra, hogy mit eszünk, annak előbb-utóbb az egészségünk láthatja kárát. A túl sok természetellenes adalékanyag – például tartósítószer – fogyasztása okozhat émelygést és hányást, hosszú távon pedig olyan krónikus megbetegedéseket, mint az asztma vagy éppen a rák. De a zöldségeken és gyümölcsökön található növényvédő szereket is érdemes elkerülni, hiszen ezek nemcsak a kártevőkre nézve ártalmasak, hanem ránk is. Ha felhalmozódnak a szervezetben, akkor allergiát, rákos elváltozásokat, ideg- és immunrendszeri problémákat okozhatnak.

Ha nem megfelelő arányban fogyasztjuk az egyes élelmiszercsoportokat – szénhidrátok, fehérjék, zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek, zsírok –, akkor különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. A C-vitamin hiánya a szervezetben például skorbutot okozhat, de az immunrendszert is legyengítheti – csak hogy egy példát hozzunk.

Azok pedig, akik alapvetően egészségtelenül étkeznek, például túl sok finomított cukros ételt esznek, szénhidrátban gazdag és friss alapanyagokban szegény étrendet követnek, számos egyéb gonddal szembenézhetnek. Ilyenek lehetnek az elhízáshoz köthető szív- és érrendszeri megbetegedések, de a plusz súly miatt kialakuló mozgásszervi gondok is. Sőt: a túl sok cukros étel fogyasztása még olyan kellemetlenségeket is okozhat, mint például a korai magömlés, ami a nem megfelelő vércukorszinthez és annak az autonóm idegekre gyakorolt hatásához köthető.

5 ötlet az egészségesebb ételekhez

Manapság sokszor hallhatjuk a panaszt: „már azt sem tudjuk, hogy mit tesznek az ételeinkbe”. Ez az általános elképzelés a modern állattartási, illetve növénytermesztési és -betakarítási eljárások miatt alakulhatott ki. Tény ugyanis, hogy ezek – az általában nagyüzemi – megoldások nem mindig etikusak vagy egészségesek, elsősorban ugyanis a profit lebeg a termelők és forgalmazók szeme előtt, nem pedig a fogyasztók jólléte. Egy kis odafigyeléssel és néhány okos váltással azonban mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy egészségesebb fogások kerüljenek az asztalra. Nézzünk néhány példát!

Irány a piac!

Igyekezzünk hazai termelőktől származó, organikus és bio zöldségeket, gyümölcsöket, valamint etikus tartásból származó húsokat és más állati termékeket fogyasztani! Ezzel nemcsak támogathatjuk a hazai kisiparosokat és kisgazdákat, de még az egészségünknek is jót tehetünk. Ezekben az alapanyagokban ugyanis kisebb arányban találhatóak meg a káros tartósítószerek, színezékek és növényvédő szerek. A piacon ráadásul magát a gazdát kérdezhetjük meg a termelés körülményeiről!

Cukor helyett…

Számos forrásból hallhatjuk, hogy a cukor milyen egészségtelen – azt azonban már kevesebben hangoztatják, hogy akkor mégis mit érdemes helyette használni. Mostanra azt is tudjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek sem kevésbé károsak, mint a finomított cukor – de szerencsére más opcióink is vannak. A természetes cukoralkohol, azaz az eritrit például remek választás, de sztíviával, kókuszvirágcukorral és nyírfacukorral is kiválthatjuk a hagyományos változatot.

Ha így teszünk, akkor számos krónikus megbetegedést elkerülhetünk, javul a fogaink egészsége, elébe mehetünk az elhízásnak, de még a vércukorszint-problémák miatt jelentkező korai magömlésnek is gátat szabhatunk, ami egy egészségesebb szexuális élethez vezethet.

Kevesebb só

Sokak számára az elsőszámú ízesítő a só, napi szinten azonban nem szabad 6 grammnál többet fogyasztani belőle. Ha nem érezzük eléggé ízesnek az ételünket, akkor helyettesítsük friss fűszernövényekkel a sót, meglátjuk majd, beválik!

Színes tányérok

Azaz: fogyasszunk minél több különböző zöldséget és gyümölcsöt – lehetőség szerint friss változatban! Ezek az alapanyagok ugyanis biztosítják, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk a normál működéshez. Emellett a feldolgozott szénhidrátokkal szemben ezek nem is hízlalnak, így hosszú távon is jót tesznek nekünk.

Kevesebb feldolgozott élelmiszer

Igyekezzünk minél több friss alapanyagot enni! A feldolgozott élelmiszerek – például a különböző felvágottak – rendszeres fogyasztása ugyanis növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de ezzel nagyobb eséllyel alakulhat ki bélrák is. Tartsuk szem előtt: minél frissebb egy élelmiszer, minél kevesebb feldolgozási folyamaton ment át, annál egészségesebb!

Ha ezt a néhány egyszerű praktikát bevezetjük – és hosszú távon is fenntartjuk! –, akkor a mindennapjainkban és hosszú távon is jót tehetünk az egészségünkkel!