Robin Hood

Sosem értettem, mi értelme van, annak ha egy filmet 100 féleképpen feldolgoznak. Főleg ha abból születtek már jó változatok, amiket már nehezen lehet felülmúlni. Talán ezért sem előzte meg akkora várakozás részemről az idei Cannes-i filmfesztivál nyitófilmjét a “legújabb” Robin Hoodot.

Bevallom, kicsit féltem is megnézni ezt a Ridley Scott féle feldolgozást. Először is, mert születtek már egész jó alkotások a témában, a vicces verzió a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme, és a kissé csöpögős, de mégis klasszikus Robin Hood, a tolvajok fejedelme Kevin Costnerrel és Morgan Freemannel. Hogy visszatérjek felsorolásomhoz második okom a félelemre Ridley Scott rendező és Russel Crowe párosa, akik a Gladiátornál maradandót alkottak, így meg van a veszélye annak, hogy a film egy Gladiátor utóérzés lesz egy már kissé pocakos Robin Hooddal.

Szóval próbáltam minden félelmemtől elvonatkoztatni és beültem a moziterembe, melyek végül nem lettek teljesen alaptalanok. A csatajelenetek erősen hajaznak a Gladiátorra, csak itt nem az ókorban járunk. Nem ismerem annyira Robin Hood történelmi hátterét. Mindenesetre ez a film annyiban tér el a többi történettől, hogy itt az előzményeket ismerhetjük meg és nem magát a fosztogató Robint, aki a film végén megmenti Mariont a bírótól és félszemű boszorkány anyjától.

Tehát ez inkább egy történelmi kosztümös film, semmi ilyen nincs benne. Hús vér emberekkel színészi játékkal. Cate Blanchett például kifejezetten jól alakítja Mariant, aki egy teljesen új, harcias keményebb női alak, mint amiket az eddigi történetekben megszokhattunk. És még a pocakos Russel Crowe is el tudja hitetni velem, hogy egy vonzó sármos férfi. William Hurt pedig szintén egy biztos pont a színészek között. De hiába mindez, mert szegény színészek, kicsit összecsapott forgatókönyvet kaptak. Túl sok a közhelyes szöveg és jelenet. Mintha láttuk volna már volna ezt a filmet, csak innen onnan összeollózva.

Aki szereti a pörgős csatajeleneteket és nem vár többet egy filmtől, csak néhány óra felejthető izgalmat, annak ajánlom, aki viszont nagyon kedvelte a Tolvajok fejedelmét, annál még mindig az lesz az első számú Robin Hood film.

7/10 pont

Robin Hood - amerikai-angol kalandfilm, 148 perc, 2010
rendező: Ridley Scott
szereplők: Russell Crowe (Robin Hood), Cate Blanchett (Marian)