Teltházas volt az első Örvényesvölgy Fesztivál

Öt világsztár érkezett egy zalai kisfalu erdőszéli színpadjaira!

2023. június 9-17 között, öt napig tartott Magyarország legújabb fesztiválja, az Örvényesvölgy Fesztivál. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött eseményen fellépett többek között a Gipsy Kings by Diego Baliardo, Candy Dulfer, Kevin Davy White, a Ferenc Nemeth Freedom Trio, Gilad Hekselmannal és Seamus Blake-el, illetve a Deladap.  A magyar előadók közül a közönség a Juhász Gábor Triót, Karosi Júliát, a Gyárfás István Triót, a Csík Zenekart és az Anima Sound System-et láthatta a színpadon.

A Grammy-díjra jelölt Candy Dulfer 7 tagú zenekarával (lásd Eckhardt fotó) érkezett a zalai dombok közé. „A fesztiválnak is helyet adó Pálos Resort birtokára hívtuk meg őket. A menedzsment jelezte, hogy a képek meggyőzték őket, amikor elvállalták a  fellépést, hiszen látták, hogy nem egy átlagos fesztiválról vagy koncertteremről van szó. Candy Dulfer elmondta, hogy a valóság aztán felülmúlta minden várakozását. Ahogy 2018-ban Al di Meolának, neki is szinte az első kérdése volt, hogy van e a közelünkben eladó ház, szívesen lenne szomszédunk! A legnépszerűbb, a fesztivál területén található Safari Lodge szállásainkon helyeztük el őket és a szállásuk elfoglalása után belevetették magukat a fesztivál forgatagába. Végigtáncolták a Gipsy Kings koncertjét, megkóstolták a helyi borokat, a Gasztro Kult&Art udvarunk ételeit” – mondta el Badacsonyi Tamás, fesztiváligazgató.

Candy Dulfer több meglepetéssel is szolgált: többször szólt magyarul a közönséghez és a koncert végén felhívott a színpadra egy komáromi kisfiút, Hodek Áront. A 13 éves fiú fiatal kora ellenére már világszerte elismert „csodagyerek”, virtuóz basszusgitáron. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Justin Timberlake és még sokan mások. A zalacsányi koncert közönsége igazi kuriózumot látott közös örömzenéjüknek köszönhetően.

A Gipsy Kings Diego Baliardo vezetésével érkezett Franciaország déli részéről - nem teljesen zökkenőmentesen. A legfontosabb kellék, a zenekar 7 flamenco gitárja nem érkezett meg a repülővel, amelyen utaztak. Mivel a hangszerek nélkül a koncert meghiúsulhatott volna, a szervezők egy éjszakán át szervezték a bécsi repülőtéren a Magyarországra érkezésüket, hajnali 3 órakor a zenekar szállására szállították őket. A szervezők egy különleges fogadtatással lepték meg a zenekart: a zalabéri Szent Antal Fogadóban cigányzenés vacsorával várták őket, ahol egy rögtönzött koncert alakult ki a magyar cigányzenekarral. Virtuóz játékuk felcsigázta a francia csapatot, a fáradtság felett győzött a zenész vér, volt aki kanalat-, volt aki villát ragadott, a poharak, üvegek tányérok átalakultak dobokká, és lenyűgöző gipsy jamsession vette kezdetét.

A fesztivál 5 napja alatt több, mint 4.500 látogató érkezett az 1.000 fő zalai kis faluba, Zalacsányba. A koncertek mellett a fesztivál különlegessége volt a területén található pálos kolostor nyílt ásatási bemutatója, a zala-völgyi Nyitott Portákhoz szerevezett e-bike túrák, a számtalan irodalmi és gyerekprogram.

“Minden várakozásunkat felülmúlta az a nyitottság - és nem mellesleg elégedettség - amivel a látogatók fogadták a programjainkat az első Örvényesvölgy Fesztiválon.  Alapvető fontosságú volt az előkészítés során, hogy részesei tudtunk lenni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjainak. Fesztiválunk ékes példája azon tényezők sajátos együttállásának, amelyeket a VEB2023 EKF program is fontosnak tart a kulturális év alakítása során. A lenyűgöző természeti környezet, a rejtett értékek és kulturális kincsek feltárása, a különleges zenei produkciók, valamint a szervezők és a térségben élők együttműködése jellemezte a két hétvégét. Folytatjuk, a környezetünkhöz méltó, minőségi kulturális programokat tervezünk a jövőben is Örvényesvölgyben!”- ígéri Badacsonyi Tamás és felesége, Badacsonyi-Kovács Nikoletta, a fesztivál házigazdái.